Тенденцията е, че за последните 30 години температурата, не само

...
Тенденцията е, че за последните 30 години температурата, не само
Коментари Харесай

Климатът през 2022: Проклятието да живеем в интересни времена продължава

Тенденцията е, че за последните 30 години температурата, освен в света, само че и в България, се покачва. Намираме се в стадий на световно стопляне

Това сподели климатологът Симеон Матев в изявление на Роселина Петкова за рубриката Made in Green в предаването "В развиване " на. "Температурните стойностите, които следим, сочат, че 2021 е била с 1,1 градуса по-топла от нормата, 2020 - с малко повече. Самите числа нямат толкоз огромно значение, колкото наклонността. По нея можем да чакаме в бъдеще ".

"Според разнообразни научни разработки на сътрудници, темпът на това стопляне е подобен, какъвто не е следен през последните 200 години. Това дава мотив за тревога измежду редица организации, освен измежду учените ".

В нашата страна също се следи стопляне, само че за разлика от световното повишение на температурата, което е гладко, с дребни флуктуации, в нашата страна тези флуктуации са по-големи. През последните 20 години междинните температури в България са извънредно и единствено наднормени. Има единствено една единствена година, 2005, когато междинните температури са с 1-2 десети от градуса под нормата, сподели Матев.

"Климатът в България се трансформира и то към по-високи междинни температури. Средните температури са малко обобщаващ индикатор. Зад него се крият много процеси, които в случай че не се задълбочим, не виждаме. Глобалното стопляне не се показва единствено в смяна на междинната температура. Под смяна на климата ние разбираме и промени на много от детайлите, които образуват самия климат, а това са минимални температури, оптимални, активност на преваляванията, снежна завивка и така нататък ".

По-високите температури, обаче, няма да разрешат в България да бъдат отглеждани по-топлолюбиви сортове култури, тъй като не сме застраховани от неочаквани аномални захлаждания, каквито бяха следени в Гърция и Турция, изясни събеседникът.

2022 годината в България стартира аномално топло с отклонения от нормата, достигащи тук-там до 10 градуса на дневна база, сподели климатологът. "Имахме сложени няколко дневни върха в някои точки на страната. Постепенно стартира нормализиране в температурно отношение и след средата на месеца зимата още веднъж завладя и нашите ширини и то по този начин, че температурите заран бяха с извънредно сурови стойност и доближиха тук-там до минус 20 - минус 22 градуса ".

"Тези флуктуации на температурата на времето като цяло не са нещо извънредно. През годините сме имали и други случаи на такива лъкатушения ту в едната, ту в другата посока, само че поради по-топлото начало на месеца, тази година януари ще приключи с позитивна особеност... Вероятно сред +1 и +3 ще бъде отклонението на междинните температури по отношение на откритите правила ".

Причините постоянно са сложни, сподели гостът. "Климатът в нашата страна се образува от голям брой фактори, най-важните от които са атмосферната циркулация и релефните особености. В началото на месеца бяхме влезнали в такава фаза, в която над цяло Южна и Централна Европа се пренасяше топъл въздух от Северна Африка и това докара до тези високи температури ".

"През 2021 година по първични данни в целия свят се дефинира като топла година. Тя се подрежда в класацията на най-топлите години на пето-шесто място. Последните седем години са най-топли от 1890 година насам, откогато се водят регулярни, инструментарни метеорологични проучвания. Не е най-топлата година. За нашата страна 2021 също е една от най-топлите, само че е надалеч от рекордьорите в тази област - 2019, 2016, 2007 ".

"2022 година ще резервира претенцията на по-топла от нормалното година ", сподели Матев. "Нещо повече, най-вероятно ще бъде с по-голямо отклоняване на междинните температура от миналата 2021 година ".

Климатологът изясни, че повода е, че феноменът La Niña, който оказа помощ на предходната година да не бъде толкоз гореща, към този момент няма да бъде по този начин развъртян.

"През по-голямата част от годината ще сме в неутрална фаза, а ще има интервали и когато ще въздейства феноменът El Niño, което ще докара до по-високи температури. 2022 година ще предложи необятен набор от събития, за някои те ще бъдат съдбовни, за други забавни като случваемост ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР