Tenda K4W-3TC е система за видеонаблюдение с четири камери, предназначена

...
Коментари Харесай

Tenda K4W-3TC - „направи си сам“ охрана с видеонаблюдение


Tenda K4W-3TC е система за видеонаблюдение с четири камери, предопределена за дребни обекти
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Все повече харесваме нещата с марка Tenda, тъй като са семпли и лесни и за инсталиране, и за потребление. Рутери, меш-системи, а в този момент и видеонаблюдение – всичко е направено по този начин, че с монтажа да се оправи и най-незапознатият човек, а след това работи дълго и безпроблемно. Затова няма да е пресилено да се каже, че в този момент е допустимо да имаме „ направи си самичък “ система за защита с видеонаблюдение посредством комплект от камери и сплотяващ ги рутер, всичко под името K4W-3TC.

В близкото минало охранителните системи с видеонаблюдение бяха нещо, което виждаме в огромните зали на съществени организации – банки, министерства и институции, магазини от огромните вериги. После тези системи започнаха да стават по-достъпни. Сега можем да имаме и видеонаблюдение вкъщи.

Най-хубавото? Вече не е наложително да се вика компания, която да построи системата за видеонаблюдение. Можем да си я създадем сами – оферират се камери, оферират се и записващи устройства, а също и мрежови модули за сливане на всички съставни елементи. Повечето са по този начин проектирани, че притежателят да може да гледа домашната конюнктура където и да се намира, на таблет или на смарт телефон, стига единствено да има интернет връзка.



За дребните

Tenda K4W-3TC е система за видеонаблюдение с четири камери. Предназначена е за дребни обекти: еднофамилни къщи, компактни магазини, заведения и заведения за хранене, неголеми офиси, дребни индустриални цехове или хранилища. Всъщност може и да не са чак толкоз дребни, тъй като безжичните камери се инсталират на разстояние докъм 200 метра, без това да смущава работата им.

Трябва да се знае, че Tenda K4W-3TC има и своя по-голяма „ сестра “ – система за видеонаблюдение от същия тип, която обгръща до 8 камери. Името ѝ е съвсем същото, само че разликата е в осмицата: Tenda K8W-3TC.

Качество на картината

Tenda K4W-3C включва четири безжични IP камери. Те работят при 3 мегапиксела HD качество на облика, което разрешава следените обекти да се виждат задоволително ясно и отчетливо.

Камерите се свързват към централния модул посредством Wi-Fi връзка. Това значи, че не е нужно полагане на мрежови кабели, само че въпреки всичко камерите не са напълно безжични, тъй като би трябвало да им се обезпечи електрозахранване. Ако пък съществуващата кабелна мрежа разрешава елементарно разширение и промени, камерите могат да се свържат към централната подпора и посредством LAN кабели.

Всяка камера има два ярки, ориентирани светодиода, както и два модула за инфрачервена светлина. В композиция с високочувствителен датчик вътре във всяка камера това би би трябвало да е задоволително за добра видимост на дистанции, типични за къщата, дома, дребния офис, дребното заведение, в това число и през нощта. Нощните изображения са пълноцветни.

Рекордер

Сърцевината на системата за видеонаблюдение е записващото устройство – мрежов рекордер, който се явява и Wi-Fi рутер за връзка с камерите. Той се свързва посредством LAN кабел към съществуващата мрежа.

Свързването на рекордера с камерите става автоматизирано – след включване на устройствата той сканира околното пространство и си ги „ намира “ и причислява. Това е елементарно за консуматори, които не се усещат изключително „ на ти “ с технологиите и се боят от интерфейсите за настройване.

От рекордера „ излиза “ връзката към екран, с цел да може гледаното от камерите да се вижда на огромен екран. За задачата има два видеоизхода – VGA и HDMI. Тази връзка с екран е значима и по друга причина: посредством нея се случва ръководството и настройването на устройството.

Вътре в кутията на записващото устройство е планувано място за памет – корав диск.

Паметта

Носителят би трябвало да е 3,5-инчов SATA HDD. Потребителят би трябвало да си го обезпечи самичък, дискът не е включен в комплекта.

Компресията, на която разчита Tenda K8W-3TC, е по стандарта H.265. Това значи, че без компромис в качеството въпреки всичко се пести място на твърдия диск и той може да се употребява дълго време.

Не на последно място рекордерът има и USB порт. Освен за включване на външна страна за конфигуриране на системата този порт служи и за прикачване на „ флаш “ памет, която да дублира твърдия диск.

Готовност за външна среда

Камерите са проектирани за работа във вътрешна и външна среда – имат водоустойчив и прахоустойчив дизайн, покриващ стандарта IP66. Това значи, че могат да устоят на дъжд и сняг, на слънце и зной.

Освен картина, записват дуплексно в двете посоки аудио.

Интелигентно различаване на нежелано наличие

Като всяка уважаваща себе си марка, Tenda е вградила в своята система детайли на изкуствен интелект, каквито потребителите чакат в днешно време: да вземем за пример, различаване на нежелано човешко наличие. Появи ли се човешка фигура в охраняваната зона, без да е мечтана, системата за видеонаблюдение ще изпрати предизвестие на своя притежател. Крадци, взломаджии и всевъзможни нежелани посетители биват елементарно различавани от фигурите на други инцидентно преминаващи субекти, да вземем за пример животни – изкуственият разсъдък е подготвен за това.

В случай на поява на неканени посетители системата може да сигнализира посредством звуков и светлинен сигнал: диодите светват и осветяват „ героите “, задейства се и сирена. Е, едва ли всеки притежател би желал неговата система за видеонаблюдение да издаде, че е разпознала крадеца, само че това в действителност е въпрос на настройки: фабрично системата идва с изключени светлинни и звукови аларми.

Мобилно приложение

Системата може да се следи посредством профилирано мобилно приложение Tenda TDSEE, което е налично за Android и за iOS. То обезпечава достъп до системата за видеонаблюдение от всяко място, стига потребителят да има интернет съгласуваност. От това приложение се вършат и първичните настройки.

Наличност и цена

Комплектът Tenda K4W-3C с четири камери и рекордер е наличен за покупки в комерсиалната мрежа у нас от сътрудниците на китайския производител. Моделът се предлага на цена към 450 лева с включен Данък добавена стойност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР