Температурите в Обединеното кралство са на път да достигнат 40

...
Температурите в Обединеното кралство са на път да достигнат 40
Коментари Харесай

Учени: Глобалното затопляне е причина за горещата вълна

Температурите в Обединеното кралство са на път да доближат 40 градуса за първи път в историята, до момента в който Франция, Португалия, Испания, Гърция и Хърватия се борят с горски пожари от дни и даже седмици.

Знаем, че повода е световното стопляне и по време на гореща вълна тази връзка може да се направи елементарно (въпреки че в националните вестници към момента се разгласяват мненията на рискови скептици, които настояват, че повода е, че Земята се доближава към Слънцето).

Как тъкмо са свързани изменението на климата и горещите талази?

Средната температура на планетата се е повишила с 1,1 С спрямо прединдустриалния интервал, основно заради голямото нарастване на парниковите газове, провокирано от човешката активност. Въглеродният диоксид (CO2) има максимален принос за световното затопляне; концентрацията му в атмосферата е повишена с 48% в интервала 1750-2020 година

Подобно на стъклото на парника, CO2, метанът, азотният оксид и други газове задържат слънчева топлота, заради което в космоса се връща по-малко топлота.

С повишението на междинните температури - все по-близо до границата от 1,5 °C, която ще бъде пагубна за доста страни, се усилва количеството на времето в " извънредно горещата " част на спектъра, което прави рисковите горещини по-чести, по-дълги и по-интензивни, оповестява Евронюз.

Според едно скорошно експертно изследване гореща вълна, която в прединдустриалния интервал е имала възможност да се появи през дадена година 1 към 10, в този момент ще се появява приблизително съвсем три пъти по-често и ще бъде с 1,2 °C по-гореща. Гореща вълна, която би настъпила 1 към 50 пъти, ще настава пет пъти по-често.

Какво могат да ни кажат учените за аргументите за горещите талази?

" Мисля, че с огромна убеденост можем да кажем, че всяка гореща вълна, която се случва през днешния ден, е станала по-интензивна и по-вероятна заради изменението на климата ", споделя съавторът доктор Фридерике Ото, старши учител по климатология в английския Институт за климатични промени и околна среда " Грантъм ".

С други думи, към този момент не е належащо да чакаме " изследвания за приписване ", с цел да потвърдим, че изменението на климата утежнява горещините. Подобни проучвания обаче към момента са доста скъпи.
Проучване на World Weather Attribution (WWA) откри, че горещата вълна, която унищожи канадско село предишното лято, откакто рекордните 49,6 °C бяха последвани от горски пожар, е станала 150 пъти по-вероятна заради изменението на климата. Без него тя би била " на практика невъзможна ", настояват климатолозите. Тези, които се върнаха, с цел да възстановят Лайтън, бяха още веднъж евакуирани предходната седмица.

Д-р Мариам Закария, която работи и в Института " Грантъм " и във WWA, споделя, че " тази година се случиха толкоз доста рискови събития, че е мъчно да се прегледа всяко едно поотделно ".

Фокусирането върху събитията, които са имали най-голямо влияние върху хората и селското стопанство, обаче е основна част от връзката за климата. Въпреки тревожните набори от данни, с които работи, доктор Захария съобщи: " Посланието е, че би трябвало да стартираме да действаме, и аз имам огромна вяра за нас; в случай че действаме в точния момент, можем да създадем задоволително, с цел да се приспособяваме и да смекчим изменението на климата в бъдеще.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР