Температурите паднаха трайно, евентуално и снегът скоро ще засипе България,

...
Температурите паднаха трайно, евентуално и снегът скоро ще засипе България,
Коментари Харесай

Време е за греяна ракия по рецепта на дядо Либен (ВИДЕО)

Температурите паднаха трайно, вероятно и снегът скоро ще засипе България, а Нова година чука на вратата. Какво по-добро можем да поднесем на трапезата си в една хладна зимна вечер, в случай че не една хубава греяна ракия. Традиционното българско пиво се подготвя от епохи, само че за жалост все по-рядко може да се види в менюто на някой ресторант. Вместо това у нас се постановиха топли алкохолни питиета, присъщи по-скоро за Западна Европа като грог и греяно вино по немски обичай. Българската греяна ракия обаче е ненадмината.

Ето една простичка рецепта за греяна ракия, която ще ни донесе въодушевление и топлота. Сипете в кафениче или тенджера 250 мл ракия. Добавете 1 супена лъжица пчелен мед или захар и загрейте на котлон. Когато сместа тръгне да завира, разбъркайте пламенно, свалете от огъня и похлупете с похлупак.

ГРЕЯНО ВИНО С МЕД! Да си доставим наслаждение и ДА ПРОГОНИМ НАСТИНКИТЕ НАДАЛЕЧЕ…

Друг способ, употребен у нас, е захарта или медът първо да се карамелизират, след което да се добави ракията. За по-богат усет можете при затоплянето да добавите 2-3 зрънца карамфил и малко кора от портокал.

Сервирайте в дебели глинени или порцеланови чаши, които задържат температурата по-дълго. В тях можете да поставите няколко късчета ябълка. За край дано си напомним по какъв начин са обичали да си пият ракията героите на Любен Каравелов от „ Българи от остаряло време “. „ Аз обичам ракия с медец – споделя съвсем всеки път хаджи Генчо и замислюва се. А аз обичам греяна ракия единствено зиме – споделя дядо Либен. А аз я обичам всеки път – споделя хаджи Генчо. “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР