Температурите падат до под минус 10 градуса В часовете във

...
Температурите падат до под минус 10 градуса В часовете във
Коментари Харесай

Предстои леденостуден период


Температурите падат до под минус 10 градуса

В часовете във вторник през нощта снеговалежите ще се лимитират в Южна България и най-много - в Родопите. Очаква се там да паднат още 15-20 см сняг в по-ниските масиви и още до към 40 см - в по-високите елементи. Вятърът ще остане мощен в тези региони и ще има условия за преспи и навявания.

В сряда сутринта се чакат ниски температури, които в някои региони ще доближат минус 8 градуса. През деня севернякът ще продължи да духа с ледени пориви. Студът ще отпусне леко, само че температурите ще се двоумят в интервала от минус 3 до плюс 2 градуса. Облачността ще стартира да се раздира, на места - до слънчево време. В хода на деня въпреки всичко не е изключено да прехвърчи сняг в незначителни количества тук-там из Дунавската низина и западните региони.

Леденостудено ще бъде времето и в планините. Снеговалежите в сряда ще понижават и стопират в часовете до обяд. Облачността ще се раздира до слънчево време. Вятърът ще е мощен и леден и ще ускорява чувството за мраз. Температурите в топлата част на деня ще бъдат сред минус 4 и минус 7, като по върховете термометрите ще демонстрират до минус 13 - минус 14 градуса. Опасността от лавини е висока поради новия пласт свеж и неустойчив сняг.

В четвъртък сутринта ще е кулминационната точка на студа с температури в обичайно студените точки на страната до минус 10 – минус 12 градуса.

До края на седмицата облачността ще е динамична, само че превалявания не се чакат. Ще се затопли, с температури сред 5 и 10 градуса. Заради преноса на по-топъл въздух, в регионите, където вятърът утихне, в ранните часове ще има по-трайни мъгли.

На този стадий метеорологичните модели дефинират идващия интервал със сняг и мраз да бъде към 18-19 януари с прекосяване на леден атмосферен фронт.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР