Темпът на повишаване на инфлацията в Румъния през септември се

...
Темпът на повишаване на инфлацията в Румъния през септември се
Коментари Харесай

Инфлацията в Румъния достигна 19-годишн максимум, кое поскъпна най-много

Темпът на повишение на инфлацията в Румъния през септември се е повишил на годишна база до 15,88%, при 15,32% през август, сочат данните на Националния статистически институт, представени от румънската Аджерпрес. Това е най-високото ниво на индикатора за последните 19 години, отбелязва ДПА.

По-конкретно, цените на питателните артикули за интервала са се нараснали с 19,2%, на нехранителните - с 16,6%, а услугите са поскъпнали с 8% през септември на годишна база.

През септември по отношение на предходния месец, потребителските цени са нарастнали с 1,3%.

Най-много през последната година са поскъпнали в Румъния природният газ, захарта, олиото и картофите, демонстрират данните на Националния статистически институт на страната.

Начело на " класацията " по повишаване за последната година е газа, чиито цени са скочили с съвсем 71%. Сред нехранителните артикули, значително повишаване за година регистрират горивата - с 29%, електрическата енергия - с 25% и топлоенергията - с 23%.

При питателните артикули, най-голямо повишаване през септември по отношение на година по-рано се регистрира при захарта - с 50%, олиото - с 47% и картофите - с 43%.

В бранша на услугите на Румъния, най-вече е поскъпнал въздушният превоз - с 34%, водоснабдяването - с 22% и железопътният превоз - с 21%.
 Германската Knauf влага €200 милиона в два нови завода в Румъния
Германската Knauf влага €200 милиона в два нови завода в Румъния

Производството ще стартира през 2024 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР