Темпът на нарастване на капацитета за производство на възобновяема енергия

...
Темпът на нарастване на капацитета за производство на възобновяема енергия
Коментари Харесай

МАЕ повиши прогнозата си за нарастването на възобновяема енергия в Европа до 2028 г.

Темпът на повишаване на потенциала за произвеждане на възобновима сила в Европа ще се форсира повече от два пъти през интервала 2023 - 2028 година спрямо предходните шест години. Към европейската енергийна система ще бъдат прибавени общо 532 гигавата зелена сила, от която над 70 % ще бъдат генерирани от слънцето. Други 26 % ще бъдат създадени от вятърни генератори, множеството ситуирани на сушата. Това предвижда Международната организация по силата (МАЕ) в най-новия си отчет, отдаден на възобновимата сила.

Като цяло делът на електрическата енергия от възобновими източници в Европа ще продължи да се усилва и от 41 % през 2022 година ще доближи 61 % през 2028 година Не е несъмнено обаче дали този ритъм ще бъде задоволителен, с цел да отговори на заложените зелени цели на Стария континент за 2030 година, предизвестява МАЕ.

Оценката на организацията за увеличението на възобновима сила в Европа е ревизирана нагоре с 12 % спрямо миналогодишните прогнози на организацията, което отразява по-оптимистичната вероятност за произвеждане на слънчева сила. То продължава да бъде съществена причина за разширението на бранша като цяло, защото високите цени на електрическата енергия и по-добрата политическа поддръжка вършат производството за лични потребности по-привлекателно.

Нови фотоволтаични системи в Германия, Италия, Испания, Швеция, Обединеното кралство, Франция, Нидерландия и Белгия, където държавните управления вкараха нови преференциални цени и данъчни облаги и разшириха съществуващите схеми за подкрепяне, ще отговорят на 60 % от новия потенциал за произвеждане на слънчева сила.

Перспективите на други европейски страни също са преразгледани нагоре, защото те продължиха да ползват нови политики в бранша на възобновима сила и през 2023 година, показват от МАЕ. Като образец за това организацията показва Швейцария, Словения и България, които през първите пет месеца на предходната година са въвели схеми за отстъпки, до момента в който финансирането за съществуващи схеми за отстъпки е било увеличено в Чехия и Румъния. Букурещ също е понижил Данък добавена стойност за фотоволтаични системи от 19 на 5 % през януари, а Ирландия го е премахнала през април. Австрия прибягна до тази стъпка през октомври.

По отношение на вятърната сила обаче МАЕ намалява прогнозата си за създаване на нови мощности със 7 % по отношение на миналогодишния отчет. Низходящата проверка се произтича от дългите периоди за осъществяване и опасенията по отношение на икономическата прелест на бъдещите планове, изясняват специалистите.

Що се отнася до водорода, завършването на планове за електролизери за производството му в Швеция, Нидерландия, Испания и Германия напредва по-бавно от предстоящото, което води до преразглеждане надолу на прогнозата на МАЕ за възобновимия потенциал, предопределен за произвеждане на водород, с повече от 50 %.

Предизвикателствата пред Европа не са непреодолими. Правителствата могат да ги преодолеят с бързи политически дейности, се предлага в отчета. Например, фирмите разработващи планове за зелена сила в Италия, Германия, Нидерлндия и България показват дългите периоди за свързване към мрежата като проблем, до момента в който мрежовите оператори в Гърция и Унгария стопираха да одобряват заявки за нови широкомащабни системи.

Също по този начин констатациите в отчета сочат, че в международен мащаб са били добави 50 % повече нови възобновими мощности през 2023 година, в сравнение с през 2022 година, достигайки 510 гигавата.

Най-големият растеж на зелената сила се следил в Китай, който пусна в употреба толкоз слънчеви фотоволтаици през 2023 година, колкото целият свят през 2022 година Увеличението на потенциала за възобновима сила в Европа, Съединените щати и Бразилия също доближи рекордни стойности.

През идващите 5 години се чака още по-бърз напредък. Като основен проблем се акцентира неналичието на финансиране за нововъзникващите и разрастващите се стопански системи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР