Темпът на изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020

...
Темпът на изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020
Коментари Харесай

Петя Аврамова откри обновени градски пространства в Ямбол със средства от ОПРР 2014-2020

Темпът на осъществяване на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година е доста добър. Имаме над 80% договаряне по нея и над 40% разплащане от контрактуваната сума. Това сподели в Ямбол министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството.

В града тя откри два от обектите, актуализирани по план „ Устойчиво и интегрирано развиване на градската среда на община Ямбол “, който е на обща стойност близо 7.7 млн. лева Проектът е финансиран от ръководената от министерството оперативна стратегия. Със средства от него са осъвременени част от пространството на площад „ Oсвобождение " и сектор от пешеходната ул. „ Г. С. Раковски ".

Освен осъществената реорганизация и залесяване, в обновените публични пространства на Ямбол са обособени две нови детски площадки за деца от 3 до 12 години със спазени условия за сигурност, сложени са нови пейки, чешми и кошчета, осветлението е заменено с енергоефективно, а в зелените площи има и художествено.

Министър Аврамова акцентира, че планът е един от образците в България за концепция, която е развита в два програмни интервала. Със средства от предходната Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ в Ямбол към този момент са изпълнени два плана за възобновяване на градска среда.

Петя Аврамова разяснява, че вложенията в периферните квартали на градовете към момента са по-малко, само че би трябвало да се регистрира заслугата и на държавното управление в последните 10 години, и на депутатите ни в Европейския парламент, на кметовете, по тази причина че стотици милиони европейско финансиране са вложени и трансформирали градовете в съвременни.

Убедена съм, че това е вярната политика и след обновяването на градските централни зони ще насочим повече старания и в кварталите, сподели министърът и добави, че страната ни е получила увещание, че в идващия програмен интервал ще получи повече средства по линия на кохезионната политика за районно развиване и възобновяване на инфраструктурата.

Регионалният министър благодари на всички бенефициенти по програмата, които работят интензивно, и изрази убеденост, че няма да има неусвоени средства от нея. Работим и за огромните планове. Там имаше огромно закъснение и терзания да не загубим средствата. Вече нещата са в естествен темп, акцентира тя.

В отговор на въпрос министърът подсети, че след направената инвентаризация, секторите от републиканската пътна мрежа в най-тежко положение са приоритизирани.

„ И през 2019 година ще работим за рехабилитация и главен ремонт на правите ", сподели тя. Петя Аврамова разяснява, че с въвеждането на тол системата за тежкотоварни коли от 16 август 2019 година се чакат повече доходи за пътища. През идната година ще се търсят благоприятни условия за обезпечаване на нужните средства за ремонт на Автомагистрала „ Тракия “ в сектора сред Чирпан и Стара Загора.

Има подготвеност за посрещане на новите снеговалежи, обезпечени са нужните количества химикали и пясък и техниката е в подготвеност.

В Ямбол министър Аврамова се включи във конгрес, проведен от евродепутата Андрей Новаков, в който участваха възпитаници от професионални гимназии по строителство.

Тя посъветва децата да се ориентират към механически специалности, тъй като те са доста нужни за България и акцентира, че строителният и машиностроителният отрасъл имат потребност от готови младежи, които да работят, а това дава опция за сигурна реализация и високи хонорари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР