Темите за Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия бяха

...
Темите за Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия бяха
Коментари Харесай

Борисов към Путин: Русия винаги е имала своето влияние и сред хората, и религиозно, затова е хубаво да знаете какво правим с колегите в Европа по развитието на...

Темите за Западните Балкани, битката с тероризма и Сирия бяха акценти в диалога сред министър-председателя Бойко Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин в Кремъл. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

"Радвам се, че след дълга пауза приехте нашата покана. Наскоро се срещнахме с президента. Надявам се нашата среща в този момент да сътвори положителни условия за развиване на връзките ни ", бяха първите думи на Владимир Путин към Борисов.

Българският министър-председател означи, че това е третата среща посред им и уточни, че в този момент двете страни могат да си сътрудничат и по тематиката „ Западни Балкани “.

Той срещна Владимир Путин с целите по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз и по-конкретно с построяването на планове за инфраструктурна, транспортна и цифрова съгласуваност в района. „ Русия постоянно е имала своето въздействие измежду хората и религиозно, по тази причина е добре да знаете какви планове вършим с сътрудниците от Европа по развиването освен на инфраструктурата, цифровата, жп линии, магистралната и газовата инфраструктура. В сферата на сигурността и битката с тероризма работим доста добре с вашите служби, както и в региона на туризма и земеделието “, сподели още българският министър председател.

Двамата разискаха и опциите за разширение на съдействието в областта на сигурността както на европейско, по този начин и на междудържавно равнище. Премиерът Борисов уточни, че напъните би трябвало да бъдат ориентирани главно към предварителна защита на тероризма - посредством битка с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

„ Надявам се тази среща да сътвори положителни условия за развиване на нашите връзки “, сподели съветският президент Владимир Путин. Той уточни, че това може се реализира в областта на стопанската система, културата и духовните връзки. Като образец за това съветският президент уточни честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, както и Деня на българската просвета, култура и на славянската книжовност. Владимир Путин приветства премиера Борисов и уточни, че се радва, че е приел поканата за аудиенция в Москва.

"Господин президент, мисля, че водихме един доста потребен диалог. " Това сподели министър председателят Бойко Борисов на конференция след срещата с президента на Русия Владимир Путин в Кремъл.

"Нашите сътрудници поеха ангажимент с Европейска комисия да намерят вярната формула. На 27 юни в Москва откриват една галерия на Средновековието - чудотворни икони ще бъдат показани тук ", сподели още Борисов.

"Предадох на Путин поздрави от Юнкер и като откри време е добре пристигнал в България. Мисля, че и Радев го е поканил. Информирах Путин за това, което вършим за Западните Балкани. Искам да притеглим всички международни водачи, които имат интерес към района, с цел да издигнат Брутният вътрешен продукт и народите ни да живеят по-добре. Надявам се Путин да постави старания за прекъсването на спора в Сирия и мигрантската вълна да спре да тормози Европа ", добави министър председателят.

"Накрая да му пожелая триумф и положително домакинство, целият свят ще гледа международното. Започнах и приключвам с положителната работа, която имаме със специфичните служби във връзка с пране на пари, трафик на хора и така нататък ", сподели още Борисов.

"По отношение на случая "Скрипал " не сме говорили. Що се отнася до срещагта ни с Борисов - говорихме за съдействие в енергетиката. В България единствено една наша компания е вложила над 3 милиарда $. 25% от бюджета на България се образува от активността на тази компания. Днес обсъдихме всичко това ", сподели президентът Путин.

"Мога да потвърдя, че сме разискали въпроса за продължение на газовата връзка през България. Преработваме това в проект с нашите турски и български другар - под каква форма и на какви цени би трябвало да дефинира българската страна ", добави той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР