Южна Африка влиза в историята на Световното първенство за жени с победа в последния момент над Италия

...
Темби Кгатлана вкара гол в последния момент, за да донесе
Коментари Харесай

Темби Кгатлана вкара гол в последния момент, за да донесе на Южна Африка първата си победа в Световното първенство за жени с победа с 3-2 над Италия, което ги изпрати до последните 16 на турнира и италианците отпаднаха.

Нападателят Кгатлана вкара две минути в добавеното време в сряда, за да уреди сблъсък с Холандия в Сидни в неделя и разби сърцата на италианците, които се нуждаеха само от равенство, за да продължат напред.

Италия изглежда успя да спаси равенството, от което се нуждаеше, когато Ариана Карузо вкара гол от корнер в 74-ата минута, но бяха оставени да съжаляват за това, което можеше да се случи след поредица от късни пропуснати положения.

„Те се биеха като воини“, каза емоционалната треньорка Дезире Елис, която беше един от основателите на женската страна на Южна Африка през 1993 г.

„Те се биеха като героините, които знаем, че са. Те се бориха да бъдат исторически запомнени и направиха история не само с първата ни победа, но и с достигането до осминафиналите и това е адски невероятно.”


Италианците бяха открили резултата, когато Карабо Дхламини препъна италианския нападател Киара Бекари точно в наказателното поле в 10-ата минута и Карузо вкара дузпата в долния ляв ъгъл на мрежата.

ЮАР изравни в 32-ата минута чрез автогол на Бенедета Орси, която не провери къде се намира вратарят Франческа Дуранте, преди да направи обратен пас.

Баняна Баняна излезе напред за първи път в 67-ата минута, когато чист вътрешен пас на Кгатлана намери Хилдах Магая свободен зад защитната линия и нападателят го прати в мрежата.

Карузо грабна втория си мач в мача седем минути по-късно от корнер, когато топката улови бедрото й при сблъсък на вратата и се заби в долния десен ъгъл на мрежата.

Изглеждаше, че Италия може да се задържи за равенството в неистов финал, но пасът на Магая намери Кгатлана в наказателното поле и нападателят прати топката в мрежата, за да си осигури второ място в групата след Швеция.

Първа група Швеция

Много променен отбор на Швеция достигна до осминафиналите на Световното първенство за жени с перфектен рекорд, след като ударът с глава на Ребека Блумквист през второто полувреме и дузпата в 90-ата минута на резервата Елин Рубенсон им помогнаха да победят Аржентина с 2-0 в сряда.

Блумквист посрещна центриране на София Якобсон с фантастичен удар с глава в 66-ата минута, за да постави третите в класирането шведи твърдо на път да напреднат като победители в група G, като Рубенсон подпечата победата с превъзходно изпълнен точен удар.

„Трябваше да имаме малко търпение“, каза Блумквист.

„Аржентина се защитаваше добре и затваряше много пространства. На полувремето почувствахме, че ако просто продължим да правим това, което правим, ще ги разбием и към края се отвори повече пространство.“

Швеция ще се изправи следващия път срещу титуляра Съединените щати в хитов сблъсък в Мелбърн в неделя – реванш от четвъртфиналите на Олимпийските игри през 2021 г., когато европейците победиха с 3-0 по пътя към финала.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР