Темата за замърсяването на Варненското езеро отново е на дневен

...
Темата за замърсяването на Варненското езеро отново е на дневен
Коментари Харесай

Учени алармират за Варненското езеро: Ако не се предприемат спешни мерки, проблемът може да се задълбочи

Темата за замърсяването на Варненското езеро още веднъж е на дневен ред. А повода - огромно изследване на варненски учени, които са открили нараснали равнища на тежки метали във водата. На този стадий това се вижда единствено в избрани зони, само че учените сигнализират, че в случай че не се подхващат незабавни ограничения, казусът може да се задълбочи.

През 2021 година учени от Техническия университет в морската столица започват огромен план за проучване на Варненското езеро.

" В рамките на плана набелязахме две зони. Едната зона е до Аспаруховия мост - обгръща двата плавателни канала и част от езерото. А другата зона е до село Казашко ", изясни проф. Тодор Ганчев пред NOVA.

В рамките на година, благодарение на водолази, учените взимат повече от 140 проби от дъното, а резултатите в края на проучването демонстрират: " Че има сериозен проблем в региона на остарелия плавателен канал и прилежащите области, които са известни за варненци, като гробището на кораби и в това място се откриват повишени стойности на мед, олово, арсен и други тежки метали, само че и нефтопродукти ".

Според учените това се дължи на дългогодишно струпване, а аргументите са сложни. " Има кораби, които са под вода. Има и други уреди, които са под вода. Корозията води до разложение. Не се знае дали има гориво в тези кораби, не се знае какви товари има ", показва Ганчев.

" За тези зауствания на разнообразни канали не са правени проучвания какво в действителност тече по тях. Отпадните води, които се вливат от девненските фабрики, също носят замърсители. Като цяло е навсякъде от доста места ", разяснява гл. ас. доктор Ивалена Георгиева от Техническия университет във Варна.

А в някои от зоните концентрацията на тежките метали се оказва доста над нормата. " В другите места варира сред 3-4 до към 7 пъти над нормите в дадената точка ", показва Георгиева.

А в случай че не се подхващат ограничения, е допустимо да има съществени последици. " Замърсяванията се натрупват. Ще пристигна миг, в който езерото ще бъде отровно в огромната си част, въпреки че към момента не е ", споделя проф. Тодор Ганчев.

Именно по тази причина от екипа му оферират да се лимитират оптимално замърсяванията. " Могат да се слагат разнообразни оборудвания. В Китай да вземем за пример употребяват тези отпадни води, които се вливат да се пречистват. Следващата, последна стъпка е да оставим езерото да се довъзстанови, а също по този начин можем да му подпомогнем, когато в зоните, които не са плавателни, се построяват плаващи острови, които надлежно са формирани от растителност, която всмуква замърсяванията ", изяснява Георгиева.

" На този стадий към този момент, когато планът е завършил - ние се стремим да притеглим институциите, Община Варна към един величествен план за пречистване на Варненското езеро, тъй като това ще отвори нови благоприятни условия за бизнес ", споделя още проф. Ганчев.

" Ситуацията сега е неприятна, само че не е сериозна и със относително малко старания може да бъде едно прелестно място за отдих и забавление. Аз съм оптимист ", прибавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР