Темата за войната в Украйна и солидарността с украинския народ

...
Темата за войната в Украйна и солидарността с украинския народ
Коментари Харесай

Макрон в Деня на Европа: Ще продължим да помагаме на украинския народ

Темата за войната в Украйна и солидарността с украинския народ господства Деня на Европа. В Страсбург през днешния ден се състоя заключителната гала от Конференцията за бъдещето на Европа. По време на конференцията в продължение на година жителите на Европейски Съюз показаха своите визии за това по какъв начин би трябвало да се промени Европейски Съюз. Днес те бяха връчени на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на френския президент Еманюел Макрон и на ръководителя на Екологичен потенциал Роберта Мецола.

Френският президент Еманюел Макрон счита, че Москва и Страсбург са посочили през днешния ден двете разлики на 9 май - от една страна демонстрацията на насилието и войната, а от друга - Европа на мира, която мисли за своето бъдеще.

“Това са два радикално разнообразни метода. Европейският план е основан, с цел да защищава от война. Никога не би трябвало да забравяме това. Той беше основан, с цел да защищити Европа от повтарянето на войната. Ние е стремим към мир, непоклатимост, обществена правдивост, имаме упоритости в региона на климата, желаеме да създадем Европа по-демократична и суверенна. Не бих желал да разясня Путин, само че би трябвало да е ясно, че ние сме на страната на Украйна, ще продължим да оказваме помощ на украинския народ с филантропична помощ, ще продължим да одобряваме бежанци и да постановяваме наказания на Русия, нашата отговорност е да създадем всичко належащо за преустановяване на спора, с цел да не се разрастне в останалата част на Европа”, съобщи Макрон.

В първата си тирада след преизбирането си за президент Макрон разяснява, че Украйна към този момент принадлежи към европейското семейство. Според него след войната Европа би трябвало да построи нова архитектура на сигурността.

Урсула фон дер Лайен даде обещание европейските институции да работят за реализацията на предложенията, направени от хората време на Конференцията за бъдещето на Европа. Според нея в случай че е належащо, ще бъдат
изменени и договорите на Европейски Съюз.

“За да се уверя, че ще предприемем бързи дейности, ще разглася първите нови оферти в отговор на вашия отчет в моето послание за положението на Съюза през септември. Но би трябвало да стигнем още по-далеч. Например, постоянно съм твърдяла, че гласуването с единогласие в някои основни области просто към този момент няма смисъл, в случай че желаеме да се движим по-бързо напред. Или че Европа би трябвало да играе по-голяма роля – да вземем за пример в опазването на здравето или отбраната”, съобщи Урсула фон дер Лайнен - ръководител на Европейска комисия.

Европейските водачи още веднъж подчертаха, че бъдещето на Западните Балкани също е в Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР