Темата за въглищните централи е много важна и касае бъдещето

...
Темата за въглищните централи е много важна и касае бъдещето
Коментари Харесай

Пеканов: Въглищните централи са важни за българската енергетика

" Темата за въглищните централи е доста значима и касае бъдещето на българската енергетика и енергийната ни сигурност. През предходната година по време на програмирането на проекта за въстановяване и резистентност до момента в който водехме договарянията с Брюксел това бе най-тежката тематика и по тази причина те продължиха толкоз време. И в действителност служебният кабинет не можа да поеме подобен ангажимент, какъвто се очакваше от Брюксел - за затваряне " - това сподели служебният министър председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в предаването " Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

" Опитвахме се да намерим някакво решение, което да е вярно и за двете страни, само че не успяхме да приключим този развой. Редовният кабинет съумя да завърши, а задължението, който е стихотворец, е до края на 2026 година да се понижат с 40% нездравословните излъчвания от въглищните централи. Не е доста ясно казано по какъв начин това ще се случи. Сегашният длъжностен кабинет в много късия небосвод, който му остава, няма опция да трансформира проект, само че в цяла Европа сега се водят тези полемики дали всичко преди 1 година Еврокомисията си е представяла като реалистично или финансово свястно в този момент наподобява по същия метод предвид на енергийната рецесия ", добави той.

" По въпроса за Зелената договорка - тя остава съответстваща и би трябвало да се реализира, тъй като в дълготраен проект тя ще ни направи по-независими от всички доставки на енергийни източници, които са повлияни от геополитическите спорове ", посочи той.

" Но в кратковременен проект някои от уговорките наподобяват доста сложни за осъществяване предвид на цялата икономическа неустановеност, високите цени сега. Брюксел и всички страни сме се съсредоточили да намерим краткосрочни решения във връзка с цената за идната зима, само че би трябвало да се приказва и за това, дали всички задължения са изглеждали смислени преди не престават да бъдат такива ", сподели още Пеканов.

" Няма до момента страна членка, която да е почнала предоговоряне на проекта си за възобновяване и резистентност и Европейска комисия за момента не е почнала да преглежда такива предоговаряния. Служебният кабинет също мъчно би могъл да го направи в границите на седмици. Но с оглед ние би трябвало да повдигаме този въпрос и да дискутираме с други страни, в случай че те също го намират за значимо и свястно. През тази зима ще се премислят някои решения ", съобщи Пеканов.
ТЕМА преди 2 часа 1328 преди 2 часа 334 преди 2 часа 496
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР