Темата за увеличените данъци и такси в общ Кюстендил коментира

...
Темата за увеличените данъци и такси в общ Кюстендил коментира
Коментари Харесай

БСП Кюстендил :Кметът и ГЕРБ-СДС се опитват да омаловажат исканията на гражданите

Темата за увеличените налози и такси в общ Кюстендил разяснява ръководителят на Общинската конструкция на Българска социалистическа партия Йордан Тодоров.

По негови думи кметът Петър Паунов и представители на ГЕРБ-СДС се пробват да омаловажат настояванията на жителите, както и проведените от тях митинги, в това число посредством нападки, както към Българска социалистическа партия по този начин и персонално към него.

„ Опитите на кмета с дадените пресконфернции да убеди обществеността, че митингите срещу нарастването на налозите са проведени от Българска социалистическа партия, целят илюзия в хората, че митинга е политически и че няма недоволни от ръководството му. Събралото се голям брой пред общината потвърждава друго. Протестът и настояванията са на жителите на Кюстендил и единствената причина да участвам на митинга е, че преди всичко съм жител, а и съответните претенции на жителите съответстват с позицията ми ”, съобщи Тодоров

Той уточни, че още на 3 –ти ноември е внесъл съответните оферти за изменение на наредбите за налози и такси, както и претекстове с аргументите заради, което не е добър момента да се вършат тези нараствания и то в тези големи размери.

През месец декември 2022 година, някогашния ръководител на общински съвет и някогашен депутат от ГЕРБ-СДС ме упрекна, че всявам суматоха измежду жителите, като преиначавам обстоятелствата а нарастването било минимално, сподели още Тодоров.

„ Същото беше стартирано и от сегашния ръководител на Общински съвет, като смятам, че те с изключение на жителите, е допустимо да са заблудили и личните си представители в общински съвет, като ги подведоха какво е действителното нарастване с цел да гласоподават по елементарно измененията ”, сподели Тодоров.

Той напомни че на негов въпрос на сесията на общински съвет, на която се организира гласуването за нарастване:„ Какво действително е предстоящото нарастване на налог МПС и с какъв брой се чака да се усили събираемостта “, кметът в началото е декларирал, че все още е 3,9 милиона лв. и ще се усили със 130 хиляди лв., което прави към 3 %. След като го е попитал дали е сигурен, т.к. това не е допустимо да са действителните числа и изчисленията направени от тях са показвали нарастване сред 40 и 100 %, а за някои коли даже над 100 %, кмета се поправи, че цифрата не била 3,9 милиона лв. а 2,3 милиона лв.. На конференцията на кмета от четвъртък той е трансформирал тези числа, като е споделил, че нарастването на налог МПС е приблизително към 47 %, което още веднъж смята за занижено,но е по близо до истината,посочи Тодоров.

Тодоров сподели още, че се вършат опити още веднъж да се заблудят жителите с препоръчаната от кмета форма за водене на договаряния, която да се организира в общината с 15 индивида от протестиращите.

„ Притесненията са свързани с ограничаването за хората, които могат да участват, като по метода,по който е препоръчано може да се направи фиктивна среща с хора, които действително не са от митинга. Притеснително е и ограничаването, което нарушава член 4 от Закона за отбрана от дискриминация, член 6 от Конституцията на Р. България, а по този начин също и член 14 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, като категорично съобщи, че няма да се позволяват представители на политически партии, хора които са били в листи за избори, а и такива взели участие в разграбването на града. Интересно е и по какъв начин ще се дефинира кои са тези разграбвачи, той ли дефинира кои са разграбили града и кои не. От 15 години е кмет и политическата партия към която принадлежи имат цялостно болшинство в общинския съвет, като могат да управляват всички решения свързани с управленито на града. Ако са управлявали както настояват -прекрасно града би трябвало да цъфти, а не да е разграбен.

По по този начин заложените от кмета критерии, той също не би трябвало да участва на срещата с жителите ”, разяснява Тодоров.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР