Темата за това дали трябва България да изпрати военна помощ

...
Темата за това дали трябва България да изпрати военна помощ
Коментари Харесай

62.7% от българите искат широк парламентарен дебат за изпращане на военна помощ в Украйна

Темата за това дали би трябвало България да изпрати военна помощ на Украйна в предаването " Референдум " на Българска национална телевизия дискутираха Благовест Белев от " Продължаваме промяната ", Атанас Славов от " Демократична България " и Ангел Георгиев от " Възраждане ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 3810
Въпросът на социологическа организация " Алфа рисърч " за предаването довечера бе: " Необходим ли е необятен парламентарен спор за военна помощ за Украйна?

Отговорите на интервюираните в социологическото изследване сочат следното: 62.7% считат, че необятен спор е необходим; 30.9% го считат за излишен; 6.4% са без мнение.

" Категорично би трябвало да има подобен спор. Така, както с началото на военните дейности в Народното събрание обсъдихме, гласувахме и приехме декларация, с която дадохме рамката за помощта на България към Украйна, по този начин и в този момент, когато концепцията е за разширение на тази рамка, би трябвало да се организира подобен спор. Да се изясни от парламентарната естрада за какво е належащо нашата страна да подхваща едни или други ограничения ", сподели Благовест Велев от " Продължаваме промяната ".

Проектът за решение към този момент е разпределен по комисии, чакаме да има подобен спор, съобщи Атанас Славов от " Демократична България ".

" Неслучайно " Демократична България " предходната сряда направи декларация от парламентарната естрада точно в този смисъл, че е нужна смяна на българската позиция. Ще участваме в подобен спор и ще пазиме кардиналната си позиция, че би трябвало да подкрепим Украйна освен филантропично, само че и военно ", добави той.

Именно Народното събрание би трябвало да излезе с ясно мнение по въпроса, само че нашата позиция остава непроменена, разяснява Ангел Георгиев от " Възраждане ".

" Ние сме срещу наказания против Русия, тъй като това не е в наш интерес. Като споделям наш - имам поради на България и българския народ. Това ще вкара нашата страна освен в една доста по-тежка икономическа обстановка, само че и ще ни приближи до интервенция в спора. Поради тази причина ние не желаеме да се въвличаме в него и да изпращаме каквото и да е оръжие към украинската страна ", сподели той.

След като предходната седмица " Демократична България " оповестиха, че стартират съвещания в Народното събрание за изпращане на оръжие в Украйна, от Българска социалистическа партия и " Възраждане " изрично се опълчиха на концепцията. От " Продължаваме промяната " и " ИТН " обявиха подготвеност за разговор, а Движение за права и свободи се въздържаха от коментар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР