Темата за териториалната ограниченост на Община Пловдив, която съвпада с

...
Темата за териториалната ограниченост на Община Пловдив, която съвпада с
Коментари Харесай

Депутат скочи срещу присъединяването на Родопи и Марица към Пловдив!

Темата за териториалната дребнавост на Община Пловдив, която съответствува с границите на града, и обединяването й със прилежащите общини " Родопи " и " Марица " от време на време се завърта в общественото пространство. Наскоро беше оповестено, че следва в Народното събрание да се внесе законопроект за присъединението на околните села от двете общини към Пловдив. В полемиката се включи и някогашният заместник-кмет на община " Родопи " и сегашен народен представител от партия АБВ от 29 МИР Хасково Владимир Маринов:

" Бивши и сегашни кметове на Пловдив не стопират да приказват за община " Родопи " и община " Марица " по какъв начин доста ги желали в Пловдив! Аз имам няколко въпроса към господин кмета на Пловдив в този момент и към неговите прародители, които има-няма на 2 месеца избълват по някоя дивотия. Та въпросите са ми следните:

1. Общините " Родопи " и " Марица " в тяхната целокупност ли ги желаят, или единствено избрани обитаеми места?

2. Имат ли релна визия за мащабите и географското разположение на същите?

3. На правилото и по метода на развиване на някогашните села " Прослав " и " Коматево " ли ще ги развиват?

4. Ще покачат ли налозите на жителите на общините " Родопи " и " Марица " до 5 пъти по-високите в Пловдив?

5. Как ще подсигуряват на жителите присъединяване им по Програмата за развиване на селските региони?

6. Колко финансови средства може да отдели Пловдив за вложения в инфраструктура в двете общини?

Има още доста въпроси, само че дано чуя първо отговорите на тези. Съмнявам се да има такива, само че да изчакаме.

Уважаеми господин Димитров,

Не влизайте в хора на вашите предшественници. Обърнете внимание на ръководената от вас община Пловдив и решете проблемите си там. Прекъснете множеството зависимости, които дълги години задушават града и пречат на неговото развиване! Аз съм сигурен, че знаете чудесно за кои и какво приказвам! "

Териториалната промяна на община Пловдив стартира с Указ № 3182/обн. 17.11.1987 година С декрета са отделени всички обитаеми места (с изключение на с. Цалапица) и техните землища ситуирани северно от река Марица от община Пловдив и е основана община " Марица " с административен център Пловдив. Със същия акт са отделени всички обитаеми места и техните землища ситуирани южно от река Марица (в т.ч и с. Цалапица, северно от реката) от община Пловдив и е основана община Родопи с административен център Пловдив.

Административно-териториалните промени не престават 12 години по-късно, когато е публикуван Указ №111/обн. 30.03.1998 година С това разпореждане от община " Родопи " се отделят гр. Кричим и землището му, гр. Перущица и землището му, гр. Стамболийски и селата Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици и техните землища и основаването на съответните общини Кричим, Перущица и Стамболийски. 

С Указ №167/обн. 03.07.2001 година от община " Родопи " са отделени селата  Гълъбово, Добралък, Куклен, Руен, Цар Калоян и Яврово и техните землища и е основана община Куклен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР