Темата за Северна Македония беше употребена в опит да се

...
Темата за Северна Македония беше употребена в опит да се
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Важно е да се приеме бюджетът и да продължи силната социална политика

" Темата за Северна Македония беше използвана в опит да се опакова направеното от " ИТН " в една патриотична опаковка, която да се хареса на българските жители. " Ако обърнете внимание това е 3-я парламент, който Има Такъв Народ е на път да събори в границите на малко повече от 1 година. Смятам, че търканията в обединението от страна на " ИТН " бяха свързани на първо място с парите и опита те да бъдат разпределени по непрогледен метод в посока, която Политическа партия и всички ние не искахме. От там би трябвало да търсим повода за всичко, което се случи ".

" Не съм уверен, че Има Такъв Народ е в обстановка да слага условия. Разбира се ние не се месим в тези въпроси. Очевидно най-голямата парламентарна група, която ще получи мандата има правото на своята преценка кой да бъде претендента за министър председател. Ние сме подготвени да се съобразим с тяхното решение. Днес на нашето съвещание на Националния съвет не сме поставяли такова изискване. Имаме други условия - преди всичко би трябвало да кажем, че заехме безапелационна позиция да не участваме в кабинет, в който вземат участие ГЕРБ и Движение за права и свободи, нито пък сме подготвени да беседваме за кабинет с втория мандат, който явно отива в ГЕРБ или надлежно в Движение за права и свободи като трети мандат.

Взаимодействие сред нас и Движение за права и свободи, и ГЕРБ е изключено, дано да е ясно, че това не може да се случи ", изясни Вигенин за идното завъртане на парламентарната рулетка и линиите, които от социалистическата партия не биха прекрачили.

Вигенин сподели, че Българска социалистическа партия е подготвена да стартира договаряния с " Продължаваме промяната " за образуване на ново държавно управление и изясни, че социалистите имат главно две упования. " Краткосрочните ограничения, които са приемане на бюджета, разработване на проект или стратегия на държавното управление. Изработване на бюджет за идната година, приемане на законите свързани с Плана за възобновяване и резистентност - изобщо най-важните неща, които предстоят пред страната. Това, което е значимо за нас е да продължи мощния ангажимент в областта на обществената политика, да стартира действителната промяна в опазването на здравето, в това число смяната на статута на лечебните заведения - да не бъдат повече търговски сдружения, образованието. Ние имаме интерес каквото и да е държавното управление - да извършва тези задължения. Да ги извършва системно с една стратегия, в която ясно да е написано какво и по кое време прави ", добави той.

Според социалистът във връзка с войната в Украйна държавното управление може да бъде малко по-активно в посока търсене на политически и дипломатически стъпки за преустановяване на спора и договаряне на мир

" Това, което ние желаеме е да се подсигуряват газовите и изобщо енергийните доставки за България на допустимо най-хубавата цена. Мисля, че това всяко едно държавно управление би трябвало да търси. Дали ще е " Газпром ", дали ще е различен, ние желаеме един открит и явен развой, в който да се види, че за България се взимат най-хубавите решения. Ние търсим най-ефективните решения и, в случай че това в действителност е " Газпром " - за какво да не бъде контракта и с тях? Търсенето на диверсификация не значи прекачване на един монопол от едната посока в другата. Нека търсим най-хубавите за България решения ", разяснява Вигенин по въпросите свързани с енергийните доставки за България и добави, че едно от упованията на социалистите в идните договаряния е ограниченията в стопанската система и енергетиката да продължат по този начин, че и хората, и бизнеса да бъдат спокойни, а стопанската система да е конкурентноспособна.

" Както и по някои други въпроси, по този начин и по този има прекалено много агитация, на която се поддават и висши представители на властта, в това число и в тази ситуация със секретаря на президента. От тази отрезка нищо не излиза наяве. Даже коства ми се в текста написа Министерство на стопанската система, а сега има Министерство на стопанската система и промишлеността, което значи, че няма по какъв начин в формален документ да има сходни неща. Още един път мога да ви кажа, че износа на оръжие не е затрупан с някаква загадъчност. Има комисия, която приготвя поредност от документи на база настояванията от съответните компании. И подписа на министъра на стопанската система и промишлеността е последния, който се слага. Преди това има подписи на други министри и зам.-министри респективно, на службите ", съобщи заместник-председателят на Народното събрание по отношение на изказванията на президентската институция. Той разясни, че е несериозно самата президентска институция да се занимава с сходни отрязъци, в които даже няма цяло изречение.

" Призовавам и тук мисля, че мога да приказвам от името на Българска социалистическа партия - дано бъдем съществени по тази тематика. Износ на оръжия за Украйна - няма. Премиерът отхвърли да изнасяме оръжия за Украйна и има ред други индикации, които го демонстрират. България има доста ясна позиция и има решение на Народното събрание по този въпрос. ", акцентира социалистът.

В умозаключение Кристиан Вигенин сподели, че в работните срещи, които организира огромното мнозинство от хората, с които се среща желаят да бъде върната опцията за гласоподаване и с хартиена бюлетина. " Почти на всички места споделят, че доста хора не са съумели да гласоподават заради неналичието на опция да го създадат с хартиена бюлетина. Много е значимо, че при едни идни избори те няма да бъдат проведени от машината на ГЕРБ. Ние видяхме, че когато имаме държавно управление, което се е заело с това вота да бъде почтен, то се получава. Ако това се резервира и отсега нататък хартиените бюлетини няма да бъдат казуса, който бяха преди този момент ", приключи той.

Източник: вестник „ Дума “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР