Темата за сделката за придобиването на ЧЕЗ продължава да буни

...
Темата за сделката за придобиването на ЧЕЗ продължава да буни
Коментари Харесай

Извънредно! Шефката на парламента каза пред БЛИЦ TV тежката си дума за сделката „ЧЕЗ“ и речта на Ердоган за Кърджали!

Темата за договорката за придобиването на ЧЕЗ продължава да буни публичните духове. С не по-малка мощ се разисква и изявлението на президента на Турция Ердоган, че " Кържали е част от нашите духовни граници ". По тези въпроси потърсихме мнението на ръководителя на 44-ото Народно заседание Цвета Караянчева. В първата част от изявлението ни, госпожа Караянчева съобщи, че президентът Радев е управителен от някого и по-точно от Българска социалистическа партия, а коремното набиране, което направи не е доказателство за политическото му геройство. Във втората част от изявлението пред шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов Цвета Караянчева сподели тежката си дума и за останалите значими събития в страната.

- Г-жо Караянчева, договорката за покупката на ЧЕЗ провокира остра дискусия в обществото. Ще бъде ли предпазен задоволително добре държавният интерес в този случай въз основата на зародилите подозрения?

- Във всяка тематика, в която се намеси политиката стартира да излиза от професионалния и действителен коловоз и следва разпъване на локуми за нередности и всичко останало.

Имаше чуване в Народното събрание и се разбра, че такова нещо няма. Колегите от опозицията, обаче взеха решение да спекулират с тази тематика и в случай че забелязвате те приказват за повишение на цената на тока.

Още един път желая да успокоя българските жители, че няма електроразпределително сдружение, което да дефинира цената на тока.

Нито страната, нито Народното събрание, никой не може да дефинира цената на тока, с изключение на Комисията за енергийно и водно контролиране, която е самостоятелна и е определени от българския парламент. В КЕВР има представители, които са препоръчани като специалисти от другите политически сили.



Ние забелязахме и по време на предизборната акция по какъв начин се служи да не кажа с неистини, само че с преекспониране на избрани обстоятелства, с цел да се нагнетява изкуствено напрежение в обществото и хората да се тормозят.

По тази причина ние през вчерашния ден подкрепихме предлагането на Българска социалистическа партия и ръководещото болшинство даде председателското място в комисията, която ще ревизира договорката на социалистите, с цел да може всички обстоятелства и условия да излязат нескрито.

От ръководещото болшинство направиха и едно допълнение да се ревизират и събитията към приватизацията и да се види за какво тъкмо е определена тази компания за договорката.

- Гарантирате ли, че всички детайлности към договорката за ЧЕЗ ще излязат нескрито?
- Точно по този начин! Аз нямам терзание за това, тъй като една парламентарна комисия при прозрачността, при която се водят съвещанията й, може да бъде доста по-силен мотив за изчистване на всевъзможни подозрения и обстоятелствата да доближат до българските жители.

- Как ще коментирате изявлението на президента на Турция Реджеп Ердоган, който сподели, че „ Кърджали е част от нашите духовни граници “?
- Област Кърджали е неделима част от територията на Република България!
Там живеят почтени български жители. Всеки може да каже, че е в сърцето на някого.

Има интернационалните контракти, които дефинират физическите граници на страните и които би трябвало да бъдат спазвани и се съблюдават.

Ние би трябвало да имаме естествени връзки с нашите съседи – Република Турция, Сърбия, Румъния и Гърция, само че постоянно сме отстоявали националните си ползи и аз стоя твърдо зад позицията на Министерството на Външните работи във връзка речта на Реджеп Ердоган, която бе оповестена обществено преди няколко дни.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Снимки Георги Колев




Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР