Темата за Република Северна Македония не трябва да се използва

...
Темата за Република Северна Македония не трябва да се използва
Коментари Харесай

Темата за РСМ не трябва да се използва вътрешнополитически


Темата за Република Северна Македония не би трябвало да се употребява за вътрешнополитически цели. Това съобщи министър председателят Кирил Петков, който дружно с вицепрезидента Илияна Йотова и депутати взе участие в откриването на клуба на Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Петков поздрави българската общественост в Република Северна Македония и акцентира, че българското държавното управление е ангажирано с тематиката за правата на българите в югозападната ни съседка.

Българските управляващи чакат българите в РСМ да бъдат вписани в конституцията.

"Важно е за нас да знаем, че ние не сме изоставени, че някой е пристигнал тук да ни види, да пита по какъв начин сме. Да каже, че най-малко гражданските и националните права ще бъдат предпазени ".

На това се надява журналистът Владо Перев . Правата на българите в Република Северна Македония ще бъдат предпазени, заявиха в Битоля вицепрезидентът, министър председателят, външният министър и депутати от разнообразни партии. Те разговаряха с представители на български сдружения и участваха дружно в откриването на Клуба на културен център "Иван Михайлов " в Битоля:

"Всички български институции са показани, всички политически партии. Това е жива картина на националния консенсус във връзка с нашата позиция за участието на Република Северна Македония " - акцентира вицепрезидентът Илияна Йотова и добави, че България не е трансформирала позицията си за разговора със Скопие и е значимо управляващите там да изпълнят поетите задължения: "Пътят за участието на Република Северна Македония минава през отворения път сред двете страни. Няма по какъв начин извън, през напън, по този начин, както доста политици се надяват, това да се получи. Трябва да почистим между тях всички тези противоречиви моменти ".



На въпрос има ли заплаха за външен напън при вземането на решение за Република Северна Македония, министър председателят Кирил Петков отговори: "Не би трябвало да мислим за напън от който и да било. Трябва да мислим кой е българският интерес, кой е ползата на Република Северна Македония и дали тези ползи не са в действителност общи, тъй като в случай че нямаме мир и непоклатимост на Балканите, в случай че не можем да вдигнем границите, в случай че не може нашите бизнеси да работят от двете страни, нищо няма да реализираме ".

Министърът на външните работи Теодора Генчовска сподели, че по тематиката за Република Северна Македония имат обща позиция с премиера, само че разликите с външнополитическия му екип остават:

"Той би трябвало да уеднакви неговата позиция с външнополитическия си екип. Външно министерство води формалната политика на България във връзка с Република Северна Македония ".

Страната ни чака управляващите в Скопие да изпълнят уговорките по контракта за добросъседство със София от 2017 година, а българското "да " за начало на договаряния за еврочленство на югозападната си съседка зависи:

"Те да покажат воля, че могат да покажат съответни резултати, напълно резултати, съответни ", акцентира българският посланик номер едно.



Темата за връзките сред съветническия екип на премиера и Външно министерство разяснява и вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Смятам, че министър-председателят ще вземе ограничения съветническият екип да не прави втора външна политика - това би било доста обезпокоително и бих споделила дори рисково в една такава обстановка, тъй като ние олекваме пред нашите европейски сътрудници и тъй като България няма никой да я взема на съществено, нейните позиции. Още повече това е най-тежкият консенсус, който имаме в страната – тъкмо във връзка с участието на Република Северна Македония ", уточни Илияна Йотова.

Премиерът не отговори непосредствено на въпроса има ли две позиции по тематиката на Република Северна Македония, само че уточни:

"Не може да се играе междупартийно, би трябвало да се играе национално, би трябвало да имаме обединяване и обединяване освен в България, само че и обединяване дружно с българите в Северна Македония. Те в действителност са моста сред двете страни и ние би трябвало този мост да го използваме, техните права би трябвало да бъдат предпазени, няма две отзиви за това изобщо. Едновременно с това всички приказваме ясно, че и за българската общественост в Северна Македония, и за българския интерес е значимо Северна Македония един ден да бъде част от Европейския съюз ", сподели Кирил Петков



Има тъжби, подадени в комисията по дискриминация, че правата на българите в Република Северна Македония не се съблюдават – това сподели Екатерина Захариева, някогашен външен министър и народен представител от ГЕРБ , която също беше в Битоля.

Захариева даде образци, че българите в югозападната ни съседка мъчно намират работа, а управляващите им основават проблеми.

Тя разчете като добър знак присъединяване на представители на разнообразни политически партии в Битоля при откриването на клуб на сдружението „ Иван Михайлов “:

"Да покажем на хората, които са тук и които ни имат вяра, че съществена задача на всички политици, на всички държавни управления, ще бъде опазването на техните права и Република Северна Македония да стане в действителност европейска страна. А какво значи това? Всички жители на Република Северна Македония да са равни пред закона и да имат идентични права, без значение с какво съзнание са ".

Депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев разяснява в Битоля, че всички политически сили желаят непоклатимост в района:

"Големият въпрос е по какъв начин ще бъде реализирана тази непоклатимост. Правата на хората са същността на европейските полезности. Ако някой желае да влезе в Европейския съюз, то в действителност би трябвало да съблюдава тези полезности. Ние ги поддържаме, подготвени сме в действителност да подадем ръка, само че не и непременно. За нас е значимо в действителност българското малцинство да не се усеща дискриминирано ".

Снимките са предоставени от прессекретариата на президента.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР