Темата за разширяването на Шенген и присъединяването на България и

...
Темата за разширяването на Шенген и присъединяването на България и
Коментари Харесай

Кирил Петков: Процесът на присъединяване към Шенген е сложен

Темата за разширението на Шенген и присъединението на България и Румъния в Шенгенското пространство е главен фокус на съвещанието на комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз в Испания КОСАК. В рамките на форума съпредседателят на " Продължаваме Промяната - Демократична България " Кирил Петков, който е и ръководител на Комисията по въпросите на Европейски Съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, се срещна с Отмар Карас, първи заместник-председател на Европейския парламент, заяви пресцентърът на ПП-ДБ.

Двамата са разискали участието на България в Шенген и еврозоната.

От трибуната на форума за съдействие сред комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на страните членки на Европейския съюз в Испания – КОСАК, Карас изрично съобщи, че присъединението на България и Румъния в Шенген и еврозоната е неотложно, се показва в известието.

" Външната граница на Европейския съюз би трябвало да бъде идентична с тази на Шенген. Не би трябвало да има разнообразни граници в Европейски Съюз. Ветото за Шенген върху България и Румъния не е част от решението, а част от казуса. Това би трябвало да се промени незабавно ", е декларирал Отмар Карас по време на форума КОСАК. Карас бе безапелационен, че това е пътят към един по-добър съюз на Стария континент.

" Процесът на присъединение към Шенген е комплициран и изисква единомислещото утвърждение на всички членове на Шенгенската зона. България извърши не малко старания, с цел да усъвършенства своя надзор на границите и да укрепи правосъдната система, само че все пак въпросите към присъединението към Шенген остават към момента предмет на диспути. Радвам се, че има европейски водачи, които виждат огромната картина – а точно, че това е стратегическа стъпка освен за България, само че и за целия Европейски съюз ", е декларирал в изявлението си Кирил Петков. Той е показал още в изявлението си, че сега немалка част от ресурсите на гранична полиция в Европа са позиционирани към момента по вътрешната граница на страните членки, за сметка на външните граници. В изявлението си Петков е декларирал, че " Западният мигрантски маршрут съставлява 13% от общия мигрантски поток. Централният мигрантски маршрут съставлява 71% от мигрантите. Източният мигрантски маршрут съставлява 15%, от които единствено 2% минават през сухопътната граница, разделяща България и Турция ".

С декларация по тематиката за съвещанието на КОСАК предходната седмица от трибуната на Народното събрание излязоха от ПГ " ИТН ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР