Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс,

...
Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс,
Коментари Харесай

Българите в чужбина - по-активни в гласуването, отколкото в 2/3 от избирателните райони у нас

Темата за равните изборни права съпътства измененията в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничение на правата на гласоподавателите. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК. Думите му са във връзка настояването на българите зад граница за опция да посочат свои представители, както и да има повече секции в чужбина и гласоподаване по пощата.

Живеещият във Франция Манов означи, че през 2016 година след промени в Народното събрание фрапантно е било лимитирано правото на българските жители да упражняват изборните си права.

По негови думи на парламентарни избори сънародниците ни в чужбина не гласоподават като българските жители в страната. Той разясни, че зад граница българите гласоподават единствено за партия и техните гласове не служат за установяване на персоналния състав на определените парламентарно показани партии. Това е неравно изборно право, безапелационен е Манов.

Той уточни, че се борят за основаване на характерен изборен регион за идващите от чужбина гласове. По негови думи това нещо особено или екзотично.

Според Манов днешният парламент е с привършен потенциал на другарство с гражданското общество и с него няма разговор. По тази причина се планува измененията да бъдат прокарани посредством идващите избори, като сънародниците ни отвън страната ще поддържат политически сили, които се ангажират с осъществяване както на изборен регион в чужбина, по този начин и на отдалечено електронно гласоподаване.

Манов означи, че в чужбина гласоподават повече хора, в сравнение с в 22 от всички 31 изборни региона в страната.

Той е безапелационен, че уговорките и политическите отговорности би трябвало да бъдат носени.

" Гражданското общество би трябвало да бъде камъчето в обувката . Затова тези митинги и акции имат смисъл ", съобщи Манов.
 Българите зад граница желаят да имат директни представители в Народното събрание
Българите зад граница желаят да имат директни представители в Народното събрание

С петиция те упорстват за основаването на многомандатен изборен регион " Чужбина "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР