Темата за повторно използване на питейните води да се повдигне

...
Темата за повторно използване на питейните води да се повдигне
Коментари Харесай

Темата за повторно използване на питейната вода да се повдигне и у нас

Темата за наново потребление на питейните води да се повдигне и у нас Едва три % от водата на планетата са годни за питейни цели и за поливане. Този акт напомня ръководителят на Българската асоциация по водите Иван Иванов по отношение на европейския спор за повторното потребление на пречистените води. Регламент за сходна приложимост би трябвало да се одобри до края на идната година, планува още Иван Иванов.
 
Световният ден на водата се отбелязва за първи път през 1993 година и оттогава на всеки 22 март в целия свят се организират и доста начинания, които припомнят какъв брой значим, само че и изчерпаем запас е водата.

 
Не единствено на тази дата обаче експертите търсят метод за запазване на водните запаси на фона на индустриализацията и все по-голямото човешко ползване. Един от тези способи е и повторното потребление на пречистени води. Тема, която идва на дневен ред и в Европа.
 
Иван Иванов от Българската асоциация по водите изяснява за какво: " 73% от нашата планета е покрита с вода, само че единствено 3% от тази вода е подобаваща за питейни цели и за земеделието, за поливане. В Европа непрестанно се усилва територията и броят на популацията, които страдат хронично от липса на непрекъсната вода. Давам за образец южната част на Европа, където през лятото 50% от популацията страда от безводие ".

 мивка ThinkStock/Getty Images-->
В момента в Брюксел се разисква приемането на правилник за повторното потребление на питейните води, като използването ще касае единствено напояването на селскостопанска продукция: " В доста страни като Израел да вземем за пример и други южни страни този развой е стартират от дълго време. Те имат към този момент процедура с повторното потребление на води в Европа . Тепърва се разисква регламентът, какво да е допустимото наличие на другите детайли, разтворени във водите. Така че, е настоящо като тематика повторното потребление на отпадъчните води ".
 
А ето къде е България в този спор : " Ние сме още надалеч, сякаш, от тази тематика. Не се дискутира необятно и огромно. Имаме много други провокации. Едно от тях е да отговорим на задължението да пречистваме отпадъчните води във всички обитаеми места с над 2000 еквивалентни поданици. Така че, имаме още доста неща да вършим ".

 
Те обаче бързо ще дойдат на дневен ред, защото съгласно прогнозите на Иван Иванов през 2020 година тематика в Брюксел ще бъде точно регламентът за наново потребление на питейните води.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР