Темата за несъстоялия се референдум за еврото, иницииран от формацията,

...
Темата за несъстоялия се референдум за еврото, иницииран от формацията,
Коментари Харесай

Възраждане атакува президента за несъстоялия се референдум за еврото

Темата за несъстоялия се референдум за еврото, иницииран от групировката, измести въпроса за бъдещата формула на властта, откакто водачът на партията Костадин Костадинов избра да подлага на критика президента, че не го е насрочил. Двамата влязоха в спор и размениха остри реплики, при което президентът упрекна Костадинов, че изказванието му е спекулативно и той няма по какъв начин да свика допитване, което е отхвърлено от Народното събрание.

Срещата стартира с въпроса на президента дали, в случай че въртележката с мандатите стигне до тях, от " Възраждане " са подготвени да сформират кабинет и с кого.

" Предполагам, следите хода на договарянията сред ръководещите обединения в оставка. Вие се позиционирахте като съпротива на това ръководство, обществото е наянсно с вашите рецензии към властта. Как преценявате напъните в тази посока и какъв е шансът да се образува това държавно управление ", стартира президентът. И попита " Възраждане ": " При крах на първия и втория подготвени ли сте да предложинте формула за ръководство? "

" Ние постоянно сме били подготвени с вид на ръководство на страната и със състав на държавно управление ", отговори Костадинов. И добави, че проектокабинет на " Възраждане " няма да срещне схващане в този парламент, " тъй като конфигурацията там е в полза на други страни и посолства ".

" Парламентарни избори не просто са наложителни, те просто са наложителни ", сподели Костадинов, като заключи, че страната е изпаднала в безвремие. " Така повече не може да продължава. Този политически модел - олигархично-посланически, не просто е нездравословен за страната, той убива страната. Затова предварителните избори са наложителни и наложителни ", настоя водачът на " Възраждане ".

По думите му страната сега се разделя по олигархически модел, като добави, че двама-трима от министрите ще бъдат дадени " по съвместителство на Пеевски ".

Президентът установи, че изказът на Костадинов е подобаващ не за този кабинет в президентството, а за пленарната зала, и го прикани за по-умерен звук. 

Последва обвиняване от Костадинов, че президентът е погазил Конституцията, като не е свикал допитване до народа за еврото и влизането в еврозоната.

" Това е безусловно погрешно. Да се постави завършек на тези спекулации ", отхвърли Румен Радев, като подсети на Костадинов, че няма по какъв начин да насрочи референдум без решение на Народното събрание. Президентът се съгласи, че Народното събрание е погазил волята на народа и повтори " само че няма по какъв начин да стане " без решение на Народно събрание.

" Вие с вашето държание узаконихте беззаконието ", продължи с рецензиите Костадинов, като уточни, че е държал да му го каже персонално.

Радев отвърна, че мястото за тези рецензии е българският парламент и го предложения още веднъж да приказват, когато болшинството почете решението за референдума.

Днес е вторият ден от консултациите при президента Румен Радев с парламентарно показаните политически сили в 49-ото Народно заседание за сформиране на държавно управление и е ред на опозицията. В Президентството ще влязат едни след други трите опозиционни парламентарни сили. 

След " Възраждане " от 11:30 часа е срещата с представителите на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", а от 14:00 часа - с управлението на ПГ на " ИТН ".

" Публичната връзка сред партиите в обединението в последно време като че ли съживи призрака на предварителните парламентарни избори, макар че измененията в Министерски съвет бяха авансово планувани още преди 9 месеца, макар съществуването на мощно спояващи фактори в обединението и макар внушителната парламентарна поддръжка за ръководството, която постоянно надминаваше даже 2/3 от народните представители ", разяснява Румен Радев при откриването на първия кръг съвещания в понеделник. 

По време на срещите с първите две политически сили, които договарят за общ кабинет и съглашение за ръководство, президентът се интересуваше дали им е належащо още време за договаряния. Такова признаха, че им е нужно, от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев запита и дали при възможен неуспех на тези договаряния ще смятат мандата за несбъднат, или политическата мощ има други варианти. Като такива той открои търсене на друго парламентарно болшинство, търсене на други сътрудници за ръководство или повторение на решението, взето преди 9 месеца - ръководство с различен мандат. " Тези съвещания са значими и се надявам на добър и градивен разговор за изясняване на тези въпроси ", уточни още президентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР