Темата за мръсния въздух над София през годините върви винаги

...
Темата за мръсния въздух над София през годините върви винаги
Коментари Харесай

Има ли решение за незаконното горене на отпадъци в София?

Темата за мръсния въздух над София през годините върви постоянно ръка за ръка с непрекъснатите недоволства в някои от огромните квартали – „ Западен парк “ и „ Красна поляна “. Жителите им от години се оплакват от нерегламентираното горене на боклуци.

В кв. „ Факултета “ нерегламентирано сметище тормози живеещите наоколо. Хората се оплакаха, че се горят кабели и че замърсяването е съществено. Те даже не са сигурни, че колите са главният проблем на столицата и желаят закон за инкриминиране на отпадъците.

Жителите на околните квартали споделиха също, че въздухът има неприятна миризма и даже се затрудняват да дишат.

Таня Асенова от Столичния инспекторат изясни, че по всички сигнали е реагирано.

„ Идваме на място, откриваме, че има изгорени боклуци, само че няма причинител. А без съответен причинител няма по какъв начин да се сформира акт. Кулата прави работа и дрона, който е на Столична община, с него следи такива сериозни места в регион „ Красна поляна “ и други региони, в които имаме такива проблеми, нашите екипи реагират навреме. Колегите от мобилната ни група са създали над 450 инспекции за 20 дни за горене и за други обекти, които са евентуални източници на замърсяване, като единствено за горене на боклуци имаме 7 акта. Санкцията е много огромна според Закона за ръководство на отпадъците за физическо лице. Тя е от 5000 лева, тъй че на всеки, който е формиран акт - той си търпи най-малка 2000 лева “, изясни тя.

Хората обясниха, че глобите не оказват помощ и би трябвало да се мисли в друга посока. 

Вчера формалният Европейски показател за качеството на въздуха и гражданската платформа airbg регистрираха двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха.

Инспекторатът ускорява инспекциите в автосервизи и строителни обекти. От Столичната община призоваваха хората да употребяват градския превоз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР