Темата за мигрантите предвещава дълга и напрегната среща на върха

...
Темата за мигрантите предвещава дълга и напрегната среща на върха
Коментари Харесай

Срещата на върха в Брюксел започва с противоречия за мигрантите

Темата за мигрантите предвещава дълга и напрегната среща на върха в Брюксел през днешния ден и на следващия ден, предвиждат няколко европейски издания.

Лидерите на 28-те страни членки имат внушителен списък с значими въпроси за разискване, измежду които опасността „ Тръмп “ за интернационалната търговия, френското предложение за обособен бюджет на Еврозоната, договарянията за Брекзит. Колкото и да са основни, те обаче остават в сянката на новата огромна рецесия в Европейски Съюз,  която Италия отключи с решението на вътрешния министър Матео Салвини да затвори пристанищата за мигранти и бежанци, избавени в Средиземно море.

Срещата е решаваща за Ангела Меркел, която получи период от баварския си вътрешен министър Хорст Зеехофер да донесе в Берлин „ европейско решение “ за мигрантите до края на месеца. В противоположен случай той заплаши да  върне на границата всички мигранти и търсещи леговище, пристигнали въпреки това в Европейски Съюз.

Напрежението е политическо и не е обвързвано с нова мигрантска вълна. Нелегално идващите в Европейски Съюз са намалели с 96% по отношение на пика от есента на 2015, установи през вчерашния ден Доналд Туск.

Всички страни от Европейски Съюз са на едно мнение, че би трябвало да се ускори оптимално контролът по външните граници, с цел да бъдат спрени икономическите имигранти и да бъдат обезкуражени идващите, които опитат да тръгнат към Европа.

Част от страните, отпред с Унгария, все по този начин отхвърлят да одобряват бежанци. Италия от своя страна отхвърля Дъблинския правилник, който я принуждава са поеме главната вълна мигранти от Северна Африка като първа страна на банкет.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който в никакъв случай не е бил последовател на квотното систематизиране на бежанците, се застъпва за към момента неразбираемото предложение за „ платформи “, вероятно в Северна Африка, които да приберат избавените в Средиземно море мигранти. Ясно е единствено, че главната цел е да бъдат обезкуражени претендентите да преплават морето до крайбрежията на Европа и да се пресече бизнесът на трафикантите.

Неясно е обаче дали тези платформи – центрове ще са затворени, кой ще ги ръководи, ще одобряват ли мигранти, на които е отказано леговище, кои страни в Африка ще одобряват такива центрове. Тунис отхвърли. Политическата обстановка в Либия е доста нестабилна.

Идеята за платформите бе препоръчана в средата на месеца от Върховния комисариат по бежанците към Организация на обединените нации, само че без никаква конкретика. В писмо до българското председателство на Европейски Съюз висшият комисар по бежанците Филипо Гранди съобщи, че организацията е подготвена да работи за сходно решение, само че при отбрана на правото на леговище.  

Унгария счита концепцията за забавна. Австрийският канцлер Себастиян Курц, в коалиция с извънредно десните, също я харесва. Той предложи сходна концепция, само че за Балканите. Швеция, Германия и Франция имат огромни подозрения за законосъобразността на този план и желаят експлицитна поддръжка от Върховния комисариат и от Международната организация по миграция.

За да не се взема решение поотделно всеки случай с мигранти от филантропичните кораби, Франция и Испания оферират друго решение – затворени центрове за първична регистрация в страните от Европейски Съюз, hot spots, обслужвани на европейско равнище, да вземем за пример от френския офис за отбрана на бежанците и лицата без поданство. Няма обаче концепция къде да са тези „ горещи точки на слизане “ –  в Италия, Малта, Корсика или Валенсия, и дали те ще се съгласят въобще.

Правителството на Джузепе Конте е склонно да обмисли система за „ споделен банкет на мигрантите “, избавени в Средиземно море. Той обаче упорства това да не се случва единствено в италианските пристанища, а и в други страни.  Засега Париж се придържа към морското право, че избавените би трябвало да бъдат свалени в най-близкото безвредно пристанище и по този начин предотвратява потреблението на неговите пристанища.

Макар че потокът бежанци и стопански мигранти е на най-ниското си равнище от 4 години, националистите печелят по-добре от всеки път от тази тема – още една причина да не бързат с намирането на общо решение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР