Темата за квотите на българката музика влезе в дневния ред

...
Темата за квотите на българката музика влезе в дневния ред
Коментари Харесай

Трябва ли да се увеличат квотите за българска музика в БНТ и БНР - говорят творците

Темата за квотите на българката музика влезе в дневния ред на народните представители в mарламента през седмицата, като съгласно някои, в новия законопроект, процентът българска музика, която слушаме,трябва да се усили.

Популяризирането на българската музика в публичните медии е измежду главните претенции на доста български създатели и реализатори. На съвещание на комисията по просвета и медии в Народното събрание част от тях желаеха най-малко 50% от песните които се пускат по БНР и Българска национална телевизия да са на български реализатори, сходно на страни като Германия, Гърция и Франция.

Кинче Вълчева и Петко Кръстев са създатели от Юогзападна България. Тя - фолклорен реализатор, той - композитор.

" Аз с проценти не мога да се наемам, звучи ми задължаващо към феновете и слушателите. Хубаво е да има повече българска музика, несъмнено. Изпълнителите за това се борим - мястото ни е на сцената. Но дано въпреки всичко да не звучи по този начин задължаващо и да се ангажираме с някакви проценти ", сподели Кинче Вълчева.

По думите ѝ все още процентът за българска музика не задоволителен, изключително за фолклора.

Като човек, който се занимава с креативна интерпретация на фолклорна музика, аз поздравявам всевъзможен вид хрумвания, които да я демонстрират на хората и да я разпространяват. Не съм уверен обаче, че това би трябвало да минава през някакъв императив, който да постанова, да дефинира и да споделя ", разяснява Петьо Кръстев - композитор на фолклорна, поп и джаз музика

Той добави, че това би било добре да се създаде от ръководителите на публичните медии и изрази мнение, че в БНР и Българска национална телевизия работят положителни експерти, които имат отношение към българската музика и оферират добра селекция от нея.

Вижте повече в директното включване на Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР