Темата за изтеклите лични данни на 5 млн. български граждани

...
Темата за изтеклите лични данни на 5 млн. български граждани
Коментари Харесай

Как да проверя дали имам кредити след теча на данни от НАП

Темата за изтеклите персонални данни на 5 млн. български жители от регистрите на Национална агенция за приходите провокираха съществени опасения, че с тези данни може да се злоупотреби.

В общественото пространство мненията бяха единомислещи, че с приключването на тези данни не съществува риск от пораждане на корист с тях. Казано на наличен език това значи, че няма заплаха трета недобросъвестна страна, разполагайки с тях, да поеме отговорности от Ваше име било то посредством придобиване на неподвижен парцел или взимане на заем от кредитираща институция (банка, лизинг, небанкова финансова институция).

Опровержението на риска от злоупотреби, което направиха от Национална агенция за приходите беше, че непозволено публикуваните данни са " частични ", като на близо 200 индивида ще се наложи да се сменят персоналните си карти, защото при тях са публикувани номер на персонална карта, дата на издаване и годност, трите имена, ЕГН и адрес.

Може ли някой да е изтеглил бърз заем, без да знам?

Специално внимание беше обърнато на риска от злоупотреби с така наречен " бързи заеми " от небанкови финансови институции, главно поради облекчения им режим на разпределяне. Бяха подхвърлени хрумвания за стягане режима на отпущането им, като досега липсват съответни текстови промени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР