Темата за изпращането на военна помощ за Украйна да бъде

...
Темата за изпращането на военна помощ за Украйна да бъде
Коментари Харесай

БСП поиска прекратяване на дебата за изпращане на военна помощ за Украйна

Темата за изпращането на военна помощ за Украйна да бъде „ свалена от публичния спор “. За това прикани заместник-председателят на Народното събрание от Българска социалистическа партия К ристиян Вигенин . Той изрази позицията на партията, че ако държавното управление реши да даде оръжие на Киев, социалистите са подготвени да изоставен ръководството.

„ Правим го освен за нас, не толкоз за нашите убеждения, тъй като считаме, че е в полза на България да подхожда внимателно и умерено. В интерес на България е държавното управление да не върви против мнението на голямата част от българските жители, да не основава непотребни терзания и напрежения “, сподели още Вигенин. По думите му в България има партии, които по време на войната „ основават напрежение и популяризират неистини “, вместо да оказват помощ за „ консолидиране на обществото “.

За пръв път в края на март „ Демократична България “ за приемане на решение на Народното събрание за даване на военна помощ на Украйна. По-късно от партията, което направиха и от ГЕРБ .

По-рано в сряда беше анулирано съвещанието на комисията по външна политика, по време на което трябваше да бъдат прегледани проекторешенията на „ Демократична България “ и ГЕРБ за даване на военна помощ за Украйна. Председателката на комисията Венцислава Любенова от „ Продължаваме промяната “ уточни като претекст за това „ законова несъответственост със закона за държавната благосъстоятелност “.

Проруската партия „ Възраждане “ и участниците в ръководството Българска социалистическа партия се опълчват на изпращането на военна помощ за Украйна. Преди седмица лидерката на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че даже да се стигне до решение на Народното събрание за изпращане на военна помощ, тя в ролята си на способен министър няма да постави автограф на документ за изпращане на „ нито един патрон “ за Украйна.

Преди седмици министър председателят Кирил Петков разгласи, че държавното управление може да изпрати оръжие за Украйна единствено след решение на Народното събрание.

На няколко пъти президентът Румен Радев и представители на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ обществено обявиха, че даването на военна поддръжка за Киев значи „ замесване на България във войната “. Тяхната теза неведнъж беше определяна като погрешна и не е подкрепена от нормите на интернационалното право.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР