Темата за или против видео наблюдението в детските градини и

...
Темата за или против видео наблюдението в детските градини и
Коментари Харесай

„Чети етикета”: За или против камери в детските градини и яслите

Темата за или срещу видео наблюдението в детските градини и яслите провокира доста съществени полемики в обществото, като най-остри са реакциите на родителите.

Само за една седмица в медиите и в обществените мрежи родители подадоха сигнали, че върху децата им е упражнено принуждение от страна на личния състав.

Според Весела Алексиева от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система е неотложно да бъдат сложени камери в тези пространства.

Според Васил Николов от същата организация съществуването на видеозапис би помогнел и в противоположната обстановка – да оневини преподавателите при положение, че родителите ги подозират в принуждение.

„ Трябва да имаме повече доверие на учителите и родителите. Затова камери би трябвало да има единствено в дворовете и коридорите, само че вътре в занималните и класните стаи – не”, счита Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители.

По думите й непрекъснато видеонаблюдение би стресирало преподавателите, като по този метод средата за образователен развой няма да бъде естествена.

Според Мария Минчева, шеф на дир. „ Образование” към Столична община, камерите няма да разрешат проблемите.

„ Съгласно закона детските градини и учебните заведения са длъжни да реализират действия по предварителна защита на насилието и издевателството, само че не го правят”, безапелационна е Весела Алексиева. По думите й досега няма никакви действителни санкции за случаите на принуждение в тези образователни заведения.

„ По мотив насилието в публичната среда, учебното заведение и детската градина би трябвало да работим както е записано в закона”, счита Такева, като изрично отхвърли изказванията, че липсват санкции за насилници в ясли и детски градини.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР