Темата за хранителните суровини, които поскъпнаха драстично през последните две

...
Темата за хранителните суровини, които поскъпнаха драстично през последните две
Коментари Харесай

Кои суровини вече са гурме, заради фрапиращ скок в цените на световния пазар

Темата за питателните първични материали, които нарастнаха фрапантно през последните две години, освен това след огромния скок в цените пристигнал с началото на военните дейности от февруари 2022, избра проф. доктор Милен Балтов за рубриката „ Икономистът приказва “ по Дарик Югоизток.

„ Въпреки покачването на цените на питателните първични материали тогава, тази на захарта не се усили. Нещо повече при започване на 2022 имаше лек спад на цената й. Причината, е че преди този момент беше достигнала от 70 до 170 $ и по този начин до август 2023, когато цената й доближи равнища от 230 $ за звук. Увеличението при захарта е с към 150% над дълготрайните естествени цени. Тя обаче не е единствената, чиято цена отбелязва фрапиращ растеж. В гурме суровина се трансформира и какаото, което нарастна с 82% за последните 12 месеца и е на най-високото от 46 години равнище на цената “, разяснява икономистът.

Причината – главните производители регистрират болести при насажденията.

Според проф. Балтов обаче те не са единствено при насажденията, а и в политиките, защото няма закрепени изкупни цени от страна на фермерите в Гана и Кот д`Ивоар.

Но кои са другите артикули, които доближават забележителни ценови стойности?

При зехтина борсовата цена на качествения артикул е 9000 евро на звук. При портокаловият сок цената на паунд е с 50 на 100 по-висока от януари м.г.

Скок с 44% на цените за последните две години има и при кафето вид „ Арабика “.

Според проф. доктор Милен Балтов, аргументите за покачванията са свързани с естествени бедствия, само че и с политика, по отношение на земеделците, които залагат главно на насажденията, от които се печели, без да се дава късмет по този метод на класическото земеделие.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР