Темата за глобалното затопляне отново е на дневен ред, след

...
Темата за глобалното затопляне отново е на дневен ред, след
Коментари Харесай

Турски учени вещаят край на живота в Черно море

Темата за световното стопляне още веднъж е на дневен ред, откакто един от най-известните турски учени - проф. Осман Бекташ, направи мрачна прогноза за живота в Черно море. Как климатичните промени могат да повлияят и до каква степен е заплашен най-големият вътрешноконтинентален басейн в света?

Погледнато от брега, Черно море продължава да е все по този начин красиво и привлекателно. Не такава обаче е обстановката надълбоко вътре в него. Последните изследвания демонстрират, че морският живот в едно от най-красивите морета е съществено заплашен, а главните фактори за това са климатичните промени и замърсяването. Известни учени сигнализират за съществени последици и даже за това, че морските жители може да изчезнат изцяло.

„ Това са най-мрачните прогнози. Разбира се, те са основани на проучвания, само че и на модели, които наши сътрудници вършат. Някои от въпросните модели са със съмнителна планирана стойност. На нас ни трябват най-малко 30-40 години напред, с цел да има данни, да забележим какво ще се случи в последна сметка, само че според мен това са прекомерно крайни изявления ”, разяснява доцент Виолин Райков от Института по океанология към Българска академия на науките.

Въпреки че апокалиптичната прогноза на турския академик наподобява пресилена, от Института по океанология регистрират някои притеснителни промени.

„ Черно море е басейн с неповторима термохалинна конструкция и стратификация с горен пласт, който е с дебелина към 50 м. Това е по този начин нареченият деен пласт, в който има най-голямо количество О2 и надлежно - най-вече живи запаси са съсредоточени там. Стабилността на тази стратификация се дължи на съществуването на леден промеждутъчен пласт. Именно там се регистрира стопляне. Вече липсват студените зими, повърхността на морето се охлажда доста по-слабо и количеството мраз, което постъпва в морската среда, е доста малко. Температурата на пласта се покачва към този момент над 8 градуса, което e сериозно. Засега обаче няма проучвания, които да потвърждават, че този развой ще аргументи пагубни проблеми ”, изясни шефът на Институтта доцент Николай Вълчев.

Според него е прекомерно пресилено допускането, че животът в Черно море може да изчезне изцяло. Доцентът напомни, че сме били очевидци на злополука с черноморската екосистема в средата на 80-те години на предишния век, когато количеството О2 е намаляло сензитивно, само че системата е оживяла и се е възстановила.

Освен климатичните промени, като различен проблем учените регистрират и замърсяването, а тоновете боклуци в Черно море заплашват съществено видовото многообразие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР