Темата за данъците остава трудна и неразбираема за много хора,

...
Темата за данъците остава трудна и неразбираема за много хора,
Коментари Харесай

Близо 40% от българите, работещи в чужбина, не са потърсили пари, които им се полагат по закон

Темата за налозите остава сложна и неразбираема за доста хора, само че когато става въпрос за опция да се получи сериозна сума пари, си коства да се обърне повече внимание и да се проучат процедурите. На процедура всеки човек, който работи или е работил в чужбина през последните 4-5 години, има право да възвърне надвнесения налог върху прихода си. А в този момент е най-хубавият миг за подаване на заявление за това.

Според експертите от RT Tax – една от най-големите компании за връщане на налози в Европа, близо 40% от българите не са потърсили парите си, най-много тъй като не са осведомени с тази опция. Може да се кандидатства за детски надбавки, връщане на надвнесени налози, погашение на неизползвана годишна отпуска, здравно обезпечаване – единственото изискване е индивидът да е работил и да е плащал налозите си.

Съществуват и голям брой погрешни клюки, които в допълнение объркват и разколебават работещите в чужбина. Важно е да знаят, че възобновяване на налога върху приходите им се поставя по закон и по никакъв метод не ги лишава от пенсия, компенсации и други обществени облаги. В същия миг от RT Tax споделят, че междинната сума, която се възвръща, е към 800 евро .

Какви са периодите и какв о поучават експертите?

Сега е точният миг за попълване и подаване на данъчна декларация. В някои страни срокът за нея е до края на месец април. След попълването ѝ може да се кандидатства за разнообразни помощи (като детски надбавки) и връщане на надвнесени налози.

„ Съветваме всички хора, които работят в чужбина, да са доста изрядни във връзка с налозите в страната, в която работят, защото санкциите са доста солидни “, споделя Росен Ковачев, шеф на RT Tax за България. „ След края на финансовата година и откакто е завършил работа, всеки човек е задължен да подаде данъчна декларация. Ако не сте подали декларация за 2021 година, в този момент е моментът да го извършите. Повечето задгранични инспекторати стартират да преглеждат документи и да връщат надвнесени налози от март месец. Колкото по-рано подадете данъчната си декларация, толкоз по-бързо можете да си върнете част от парите назад “, добавя той.

Мигрантите могат да аплайват за възобновяване на налози 4-5 години обратно. Това значи, че в този момент е последният миг, в който може да се кандидатства за компенсации за работа в чужбина през 2017 година.

Каква сума можете да си възстановите?

Сумата, която се възвръща, зависи от голям брой фактори, като приблизително тя е 804 евро. Ако приходите ви са под облагаемия най-малко за съответната страна, може даже да си върнете всички налози. Можете да изчислите своята приблизителна сума, като употребявате.

Как да преминете процедурата?

Всеки може да подаде документите към данъчните институции в съответната страна персонално или посредством посредническа компания за възобновяване на налози. Предимството на компании като RT Tax е съдействието с голям брой интернационалните институции, с помощта на които част от нужните документи могат да се изискат и по длъжностен път. Дългогодишният опит въпреки това оказва помощ да се понижи времето и да се лимитират спънките, които постоянно понижават възможностите за възобновяване на цялостния размер на полагащата се сума.

„ Като приказваме за периоди, от февруари работодателите стартират да изпращат формуляри, които са ви нужни при подаване на данъчна декларация “, споделя още Росен Ковачев. „ В страни като Австрия и Холандия срокът за това е до април, само че в Съединени американски щати работодателите са задължени да изпратят документите до края на февруари. Ако не ги получите, можете сами да ги изискате. Винаги можете да се обърнете и към нас за съвет какви документи ще ви бъдат нужни “, допълват още от RT Tax.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР