Темата за Брекзита отново е на дневен ред в Обединеното

...
Темата за Брекзита отново е на дневен ред в Обединеното
Коментари Харесай

Опасенията от Брекзит без сделка отново излизат на преден план

Темата за Брекзита още веднъж е на дневен ред в Обединеното кралство, до момента в който страната последователно разхлабва и отстранява ограничаващите ограничения против ковид, които сковаха стопанската система през последните три месеца, написа Си Ен Би Си.

Що се отнася до договарянията с Европейски Съюз обаче наподобява не е реализиран съвсем никакъв прогрес, като страховете, че Англия върви към Брекзит без договорка в края на годината, не престават да порастват. Комбинирани с икономическата неустановеност, подбудена от пандемията, тези опасения слагат Обединеното кралство в извънредно сложна позиция.

Фундаменталните различия сред Европейски Съюз и Англия във връзка с тематики като риболовните правила, лоялната конкуренция в сферите на данъчното облагане и въпросите за митнически инспекции на артикули, влизащи в Северна Ирландия, не разрешават на двете страни да сключат съглашение за свободна търговия.

В сряда основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние за следващ път изрази позицията на блока, че той няма да разреши на Англия да сортира аспекти от участието в Европейски Съюз, които харесва, без да приема отговорностите, които вървят ръка за ръка с тях.

„ Англия изисква доста повече от Европейски Съюз, в сравнение с Канада, Япония или други нейни търговски сътрудници “, съобщи Барниер по време на конгрес в Брюксел. „ В доста сфери страната пробва да резервира изгодите от участието в Европейски Съюз, само че без рестриктивните мерки. Тя желае да подбере най-атрактивните детайли от единния пазар, само че да не извършва отговорностите, които те плануват “, добави той.

Британското държавно управление упорства, че няма да удължи преходния интервал след Брезкит, който ще завърши на 31 декември 2020 година Бизнесът в страната обаче показва опасения, че времето за договаряне на съглашение е прекомерно малко и че евентуален Брекзит без договорка може да бъде гибелен за английската стопанска система след удара, повлечен от пандемията от COVID-19.

Каролин Феърбеърн, общоприет шеф на Конфедерацията на английската индустрия (CBI), съобщи през днешния ден пред Би Би Си, че бизнесът няма нужното пространство или запаси, с цел да се оправи с излизане на Англия от единния европейски пазар без съглашение.

„ Устойчивостта на английския бизнес е на дъното. Всяка спестена стотинка към този момент е изхарчена. Фирмите, с които приказвам, нямат никакво време, с цел да се приготвят за Брекзит без договорка в края на годината. Гласът на здравия разсъдък би трябвало да надделее в тези договаряния “, разяснява Феърбеърн.

Щетите от Брекзит без договорка

Притесненията на бизнеса се споделят и от доста интернационалните организации.

Вчера Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) излезе с прогноза, съгласно която брутният вътрешен артикул на Англия ще се свие с 11,5% през 2020 година, което е най-големият предстоящ спад измежду развитите страни. Понижението може да бъде и по-голямо (14%), в случай че страната бъде ударена от втора вълна на ковид.

Международната рейтингова организация Moody’s предизвести в сряда, че Брекзит без договорка „ доста ще навреди на нежното възобновяване на английската стопанска система от най-дълбоката и криза за последния век “. Макар че от организацията не гледа на този вид като водещ в главната си прогноза, от Moody’s акцентират, че „ той става все по-вероятен “.

 „ До края на 2020 година, когато евентуалния Брекзит без договорка би могъл да стане факт, английската стопанска система ще бъде доста под равнищата, които чакахме преди пандемията. Нейната резистентност също ще бъде разтърсена от високите равнища на държавен дълг и безработица, както и по-ниското равнище на вложения “, споделят от Moody’s.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР