Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава

...
Темата с цената на горивата и отмяната на дерогацията нажежава
Коментари Харесай

Бенчев: Не си представяйте, че утре ще отидете и ще видите 2,10 или 2 лева за литър гориво

Темата с цената на горивата и анулацията на дерогацията нажежава политическите пристрастености в навечерието на изборите. 

" Надяваме се, че дерогацията на практика не може да изчезне след 7 дни, тъй като след тях на пазара ща настане усложнение. Рафинерията доставя голяма част от страната. Надявам се, че ще има временен интервал и ще бъде спазен, с цел да се премине гладко към неруски петрол ", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той дефинира като " допустим " варианта за дерогация от 2 година, който беше избран и работи. По думите му единствено по този начин преходът в действителност може да бъде равномерен и да не се стигне до фрапантен скок в цените на горивата за крайните консуматори. 

Бенчев акцентира, че " Нефтохим - Бургас " може да премине към неруски нефт във всеки един миг. Въпросът е на каква цена. 

" Ако е със подобен на съветския вид, може да стане всеки един миг, относително бързо, без да се постанова да спре. Ако се наложи различен тип петрол, може да стане, в случай че спре за известно време, само че би трябвало да се направи планово, с цел да се натрупат търговски ресурси ", изясни Бенчев.

Той уточни, че доставката не е толкоз лесна като с природния газ. Рафинерията има ресурс с нефт за 14 дни. 

" Разчита на доставки от Новоросийск, няма по-големи кораби, които да могат да влизат в пристанището, нито някой да построи по-големи хранилища за предпазване. Има вид още веднъж през Новоросийск да се взима неруски нефт, както прави Румъния, или с кораби през Босфора. Няма да свърши светът, в случай че не употребяваме неруски петрол, само че това ни е от изгода в този момент ", съобщи Светослав Бенчев.

Във връзка с коментираните 73 ст. отстъпка в цената на горивата, той е безапелационен, че това няма по какъв начин да стане на самите бензиностанции.

" Не си представяйте, че на следващия ден ще отидете и ще видите 2,10 или 2 лева. Няма по какъв начин на бензиностанциите горивата да паднат, тъй като някъде по този начин е записано. За да се случи такова нещо, е нужно държавно подкрепяне, което зависи напълно от народните представители и държавното управление ", аргументира  се Бенчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР