Темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена

...
Темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов с позиция относно реформата за ТЕЛК

Темата с промяната в системата на ТЕЛК да бъде подложена на необятно разискване, до момента в който се реализира публично единодушие, декларира Красимир Каракачанов в своя позиция. Той се афишира за стягане на контрола при издаването на решения за инвалидните пенсии. Каракачанов показва, че съгласно него би трябвало да се вкара електронно досие и електронна здравна карта, както и така наречен обслужване на едно гише, посредством които елементарно може да се управлява целият развой. Ето това е контролът, който страната би трябвало един път и вечно с цялата суровост на закона и мощ на държавния уред да наложи, декларира водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Във връзка със създалото се напрежение поради готвените промени в ТЕЛК в качеството си на заместител министър-председател и водач на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване съм безапелационен, че би трябвало необятен разговор, който да подсигурява правата на хората с увреждания, само че и да постави завършек на злоупотребите с ТЕЛК-ови решения, които източват обществената и здравната системи на страната ни. Искам да почертая, че измененията би трябвало да се създадат по този начин, че да бъде засилен контролът както на отпусканите средства, по този начин и на самата процедура по установяване на здравния статус и нетрудоспособността на болните. Това не значи лишаване на парите на хората с действителни увреждания, а прекъсването на парите към тези, които лъжат страната и злоупотребяват със средства, които могат да бъдат пренасочени към други нуждаещи се групи.

Ако ние успеем да спрем точно тези злоупотреби, то тогава и пенсиите на действително болните могат да бъдат увеличени, както и да се подкрепят българските пенсионери. Към момента в България по документи има към 550 хиляди хора с увреждания. При намаляващия приръст и статистиката, че към сегашния миг сме към 7 милиона население, тази цифра звучи нереалистична. Социалната и здравна система на страната ни отделят 1 милиарда и 700 милиона лв. на година за погашение на инвалидни пенсии. За информация през 1989-1990 година, при 9 млн. население, хората с увреждания са били към 150 хиляди.

Отново наблягам тезата, която доста пъти аз и от " Обединени патриоти " заявявахме в предизборната акция, че не може болният да носи здравия. Против съм нашите майки и татковци да взимат мизерни пенсии, а в това време хора, които нямат никакво правно съображение, да водят един много по-добър от тях живот на техен тил.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР