Темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена

...
Темата с реформата в системата на ТЕЛК да бъде подложена
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов с остра позиция относно реформата за ТЕЛК

Темата с промяната в системата на ТЕЛК да бъде подложена на необятно разискване, до момента в който се реализира публично единодушие, декларира Красимир Каракачанов в своя позиция.

Той се афишира за стягане на контрола при издаването на решения за инвалидните пенсии. Каракачанов показва, че съгласно него би трябвало да се вкара електронно досие и електронна здравна карта, както и така наречен обслужване на едно гише, посредством които елементарно може да се управлява целият развой. Ето това е контролът, който страната би трябвало един път и вечно с цялата суровост на закона и мощ на държавния уред да наложи, декларира водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Пълният текст на позицията на Красимир Каракачанов:

"Във връзка със създалото се напрежение поради готвените промени в ТЕЛК в качеството си на заместител министър-председател и водач на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване съм безапелационен, че би трябвало необятен разговор, който да подсигурява правата на хората с увреждания, само че и да постави завършек на злоупотребите с ТЕЛК-ови решения, които източват обществената и здравната системи на страната ни.

Искам да почертая, че измененията би трябвало да се създадат по този начин, че да бъде засилен контролът както на отпусканите средства, по този начин и на самата процедура по установяване на здравния статус и нетрудоспособността на болните. Това не значи лишаване на парите на хората с действителни увреждания, а прекъсването на парите към тези, които лъжат страната и злоупотребяват със средства, които могат да бъдат пренасочени към други нуждаещи се групи.

Ако ние успеем да спрем точно тези злоупотреби, то тогава и пенсиите на действително болните могат да бъдат увеличени, както и да се подкрепят българските пенсионери. Към момента в България по документи има към 550 хиляди хора с увреждания.

При намаляващия приръст и статистиката, че към сегашния миг сме към 7 милиона население, тази цифра звучи нереалистична. Социалната и здравна система на страната ни отделят 1 милиарда и 700 милиона лв. на година за погашение на инвалидни пенсии. За информация през 1989-1990 година, при 9 млн. население, хората с увреждания са били към 150 хиляди.

Отново наблягам тезата, която доста пъти аз и от „ Обединени патриоти “ заявявахме в предизборната акция, че не може болният да носи здравия. Против съм нашите майки и татковци да взимат мизерни пенсии, а в това време хора, които нямат никакво правно съображение, да водят един много по-добър от тях живот на техен тил. Давам Ви съответни образци. В моя изборен регион – Плевен, има села, в които преобладаващият брой деца са с ТЕЛК-ови решения. В с. Пелишат от 38 деца, регистрирани при един персонален доктор, 34 от тях са с диагноза „ епилепсия “. В село Бохот още веднъж подобен случай, само че там децата имат решение, което установи „ бронхиална астма “. Едно такова дете получава месечно от страната към 350 лева Нека създадем сметката – единствено в с. Пелишат сумата, която страната отпуска за един месец, е към 11 900 лева, а тя е сходна и в с. Бохот. За една година единствено по този начин се усвояват 285 600 лева Това е единствено в две села. В Плевенско има и още сходни села – Мечка, Коиловци, Тодорово, Брестовец и така нататък, в които 90% от ТЕЛК-овите решения на децата са с диагнози „ епилепсия “ и „ бронхиална астма “. Нека бъдем почтени – епилепсията не е заразна болест, както и бронхиалната астма. Ето за тези случаи приказваме и за хилядите други сходни измами.

Категоричен съм, че са нужни законодателни промени, които да наложат строги ограничения за длъжностните лица, които си разрешават да издават непозволено документи. Трябва да се вкара електронно досие и електронна здравна карта, както и така наречен обслужване на едно гише, посредством които елементарно може да се управлява целият развой. Ето това е контролът, който страната би трябвало един път и вечно с цялата суровост на закона и мощ на държавния уред да наложи.

Стига с политически спекулации по тематиката! Нима Българска социалистическа партия, които проведоха днешния митинг и се самоопределят като обществена партия, са срещу нарастването на пенсиите на пенсионерите и поддържат измамите с инвалидни пенсии? Стига политиканстване. Нужни са енергични ограничения и надзор. Предлагам тематиката с промяната в системата на ТЕЛК да бъде подложена на необятно разискване, до момента в който се реализира публично единодушие по нея. Аз съм подготвен с съответни оферти, които ще слага за разглеждане пред обществото още идната седмица ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР