Темата с продажбата на ЧЕЗ отново провокира коментари в парламента.

...
Темата с продажбата на ЧЕЗ отново провокира коментари в парламента.
Коментари Харесай

Патриотите искат КЕВР да одобрява сделки в енергетиката

Темата с продажбата на ЧЕЗ още веднъж предизвика мнения в Народното събрание. " Обединените патриоти " са подготвили промени в Закона за енергетиката, които дават пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране да утвърждава покупко-продажби на търговски сдружения в бранша. Ако измененията в закона бъдат утвърдени от Народно събрание, продажбата на " ЧЕЗ България " ще може да се спре, уверени са патриотите.

Промените ще дадат право на КЕВР да стопира покупко-продажби, в случай че реши, че даден покупател не е благонадежден, оповестиха патриотите.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на защитата: Да може страната при сходни покупко-продажби, които касаят продажбата на над 20% от активите на структуроопределящи компании в енергетиката, страната да има надзорен механизъм върху това какво се продава, кой го продава и по какъв начин тече целият развой.

Обединените патриоти считат, че е добре страната да закупи всички акции на ЧЕЗ. Същото е мнението и на левицата. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още веднъж нападна премиера Борисов, че е имал предварителна информация за продажбата на ЧЕЗ. По думите ѝ през септември и октомври предходната година службите са предали на държавното управление подробни отчети за кандидат-купувачите на сдружението.

Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Просто е взел тези отчети и някъде си ги е поставил под бюрото. И в този момент да каже за пръв път слушам, сюрпризиран съм, за пръв път я виждам госпожата и по този начин нататък е безусловно несериозно. Службите през вчерашния ден го опровергаха, не ние.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова пък увери, че няма заплаха 3 милиона българи да останат без ток поради договорката с ЧЕЗ, както настояват от опозицията. В Народното събрание Петкова разяснява, че българските жители би трябвало да бъдат изцяло спокойни.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката в оставка: Няма безусловно никакъв проблем нито във връзка с сигурността на доставките, нито във връзка с цените. Там работят хора експерти, Министерството на енергетиката прави инспекция във връзка с техническата адекватност на тези електроразпределителни предприятия, освен на тях, на всяко едно енергийно дружество, тъй че страната си е на мястото.
В същото време двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ " Подкрепа " приканиха за незабавни законодателни промени, които да подсигуряват държавен надзор в покупко-продажби, свързани с енергетиката. Те поддържат желанието на държавното управление да придобие надзорен пакет от продажбата на " ЧЕЗ България ". Предлагат също сходни стъпки да бъдат направени и във връзка с другите две електроразпределителни предприятия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР