Темата с горивата е стара моя битка. Нееднократно съм правил

...
Темата с горивата е стара моя битка. Нееднократно съм правил
Коментари Харесай

Трайков за държавните бензиностанции: Това е последният ход, който държавата трябваше да направи

 Темата с горивата е остаряла моя борба. Нееднократно съм правил обществени заявки, че в случай че търговията с горивата е губеща активност, тя да се върне на страната. Но в този момент дали това е вярна стъпка не мога да кажа, тъй като мощна страна и огромна страна не е едно и също. Това съобщи в студиото на ``Тази сутрин`` в ефира на bTV някогашният министър на стопанската система и енергетиката и кмет на регион ``Средец`` Трайчо Трайков във връзка със основаването на първите държавни бензиностанции на територията на страната.

,,Подозираният картел си развява коня към този момент 10 години както си изиска. Комисията за защита на конкуренцията постоянно е серпантина на един милиметър преди да потвърди картела. Вместо да ги санкционират с 10 % от оборота, Комисия за защита на конкуренцията ги задължи да не си разгласяват цените на едро на уеб страницата. Щом Комисия за защита на конкуренцията не съумя да ги спре, трябваше да се намеси страната в данъчните хранилища и да направи по този начин, че услугите да се оферират на цени, които да се контролират от страната, тъй като над 80 % от складовете за бензин и над 90 % от складовете за дизел са под контрола на една и съща група компании``, разяснява Трайков.

,,Вместо да наложи надзор над въпросните данъчни хранилища, страната реши да влезе в играта като търговец. Според мен регулацията щеше да е доста по-лесно начинание, в сравнение с да играеш по разпоредбите като останалите търговци``, добави той.

,,Считам, че това е последният ход, който страната трябваше да направи. По принцип прогнозите за бъдещето са рисковано нещо, само че надали страната ще е най-хубавият конкурентен търговец и надали ще печели доста от тази активност. Да, евентуално ще продава на ниска цена гориво на хората, само че няма да е на печалба``, уточни Трайков и призна, че му е мъчно да каже дали се крие нещо зад цялата тази концепция за държавните бензиностанции.

На въпрос за Васил Божков някогашният министър отвърна, че в никакъв случай не е имал опция да контактува с хазартния необут, нито се е познавал с него.

По отношение на намаляването на Данък добавена стойност на девет % за ресторантьорите, хотелиерите и книгите Трайчо Трайков изказа подозрение, че това ще проработи.

,,Това не е антикризисна мярка и тук съм по-скоро на позицията на Владислав Горанов. За положително или неприятно България е функционалност на европейската стопанска система и ние се движим по нейната вълна, тъй че можем само да участваме в общите европейски инициативи``, приключи Трайков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР