Темата с Джемкорп тепърва започва. Ние смятаме, че е крайно

...
Темата с Джемкорп тепърва започва. Ние смятаме, че е крайно
Коментари Харесай

Трифонова: Петков никога не е нареждал проверка на ДАНС за „Джемкорп“

Темата с " Джемкорп " занапред стартира. Ние считаме, че е извънредно време да се върнем към документите като доказателство. От два дни сме очевидци по какъв начин се прави опит за омаловажаване на цялата тематика. Никога Александър Николов не е изпращал писмо за едностранно преустановяване на меморандума.

Това съобщи Десислава Трифонова от ГЕРБ пред бТВ.

Трифонова цитира и думите на министъра на енергетиката Росен Христов: " В момента този меморандум е към момента в действие. "

Тя акцентира, че в меморандума написа, че страните могат да прекратят меморандума едностранно с 30-дневно предупреждение или с двустранно единодушие. Тя означи, че по време на телевизионно присъединяване на Атанас Бостанджиев, изпълнителен шеф на " Джемкорп " е признал, че не е подписал документа за преустановяване и не е уведомил за дейностите си. Депутатката от ГЕРБ попита за какво документът не е подписан от Джемкорп и разумно заключи, че съществува възможност да се стигне и до арбитраж.

Трифонова означи, че Кирил Петков в никакъв случай не е давал и нареждал инспекция на ДАНС. " ДАНС се самосезира ", сподели тя. " Какво е правил отчетът в чекмеджето на Кирил Петков 3 месеца и за какво не са подхванати дейности ", попита депутатката от ГЕРБ.

По думите й " Gemcorp Holdings Limited “ не съществува в регистрите на Министерство на енергетиката, предлагането идва от " Gemcorp Сapital Management Limited ". На подписването се появява името на офшорка. Как страната подписва контракт с лице, което не знае дали може да съставлява компанията ", възкликна тя.

Трифонова акцентира, че още в петък са внесли предложение за краткотрайна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия, свързани с меморандума. " Подаваме сигнал до Министерство на вътрешните работи и ДАНС ", заяви тя.

БГНЕС напомня, че сагата стартира на 23 март, когато в наличието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашния министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е участвало комерсиалното аташе на посолството на Съединени американски щати. Оказа се, обаче, че нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското държавно управление. „ Търговското аташе на посолството на Съединени американски щати не участва на подписването на меморандума с държавното управление ". Това се споделя в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 милиарда за чиста сила и различни източници на газ. " Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското държавно управление. Считаме, че изказванието за противоположното, са вследствие на неразбирателство ", се споделя още в отговора на посолството до малкия екран.

За смешка или не, навръх 1 април 2022 година излиза наяве, че подписалата меморандум с държавното управление компания Gemcorp ще бъде обект на нова инспекция от българските служби, афишира министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на " Файненшъл таймс " свърза фонда с съветски олигарси.

„ Оттук нататък българските служби би трябвало да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, в случай че не са или в случай че има даже малко подозрение, нашето държавно управление е последното, което би поело какъвто и да е риск “, разгласи тогава Петков.

Вицепремиерът Асен Василев също разгласи, че компанията е пристигнала с представители на американското посолство, само че стана ясно, че от дипломатическата задача се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 година пък ден откакто краткотрайната парламентарна комисия за Gemcorp изиска чуване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той разгласи, че Министерски съвет е взел решение за преустановяване на меморандума с компанията.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР