Темата не е приоритет сега - така най-общо могат да

...
Темата не е приоритет сега - така най-общо могат да
Коментари Харесай

Политиците единни: Не искаме бежанци от Афганистан!

" Темата не е приоритет в този момент " - по този начин най-общо могат да бъдат систематизирани позициите на политическите сили за предстоящата нова мигрантска рецесия в Европа като резултат от завладяването на Афганистан от талибаните. Но от реакциите до този миг се схваща, че множеството обединения в 46-тото Народно заседание са срещу приемането на бежанци.

Въпреки че в последните седмици всички я загатват измежду аргументите за какво България би трябвало да има постоянно държавно управление и че беше измежду въпросите на свикания от президента Консултативен съвет по национална сигурност, партиите заобикалят или са сбити каква би трябвало и може да бъде ролята на България, каква е готовността. Част от тях отсрочват реакцията си и с обяснението, че чакат общи позиции на европейските институции, с които България да се съобрази. " Бежанската вълна " обаче сигурно ще бъде " използвана " в предизборните акции изключително от националистическите обединения откакто и нови предварителни парламентарни избори наподобяват неизбежни и може да помогне за място на някоя от тях в идващия парламент.
 Калин Георгиев: Оградата по границата не може да спре бежанците Калин Георгиев: Оградата по границата не може да спре бежанците
България може да помогне на хората от Афганистан, които са работили в и с нашето посолство, с нашия контингент. Това съобщи някогашният глав...

Междувременно служебното държавно управление взе решение за поддръжка и предоставяне на леговище на до 70 афганистански жители в отговор на апела на Европейската комисия страните да усилят националните си квоти за настаняване на бежанци. А министър председателят Стефан Янев в събота (28 август) беше на българо-турската граница и съобщи, че обстановката сега е спокойна и е направена " нужната организация " за реакция. Той не се ангажира с точна прогноза по кое време се чакат повече мигранти.

" В момента този миграционен поток, който минава през България, не е отражение от събитията в Афганистан. По мое мнение отзвукът от тях ще се усети в края на тази година и при започване на идната ", предвижда зам.-председателят на Държавната организация за бежанците (ДАБ) Даниел Инджиев.

Повече реакции вместо позиции

След водачите на обединенията в Народното събрание се ограничиха до общи изявления, че " това е рецесия, която занапред стартира да се развива " (Христо Иванов), че " протичащото се в Афганистан е извънредно обезпокоително " (Корнелия Нинова), както и че " обстановката в Афганистан бързо излиза отвън надзор " (Бойко Борисов), без да разясняват съответни ограничения за справяне с възможната бежанска вълна.

Пред само от " Демократична България " и " Изправи се.БГ!Ние идваме! " обявиха, че са съгласни с оповестените от служебното държавно управление ограничения за оказване на помощ на афганистански жители. След като стана известно, че Кабул към този момент е във притежание на талибаните, преди седмица Слави Трифонов, водачът на най-голямата парламентарна група, написа във " Facebook ", че се чака 1 милион мигранти да тръгнат към Западна Европа. " Аз прелестно разбирам, че това са страдащи хора, които желаят да избягат от насилието и шериата. Но ние също ще страдаме, в случай че ги допуснем до нашата територия ", съобщи тогава Трифонов, показвайки каква е позицията на партията.
 Рашков: До месец огромни маси афганистанци ще са директно до българските граници Рашков: До месец огромни маси афганистанци ще са директно до българските граници
До месец огромни маси афганистанци ще са директно до българските граници. Това стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на сл...

Няколко дни по-късно пред Нова телевизия ръководителят на комисията по външна политика и народен представител от " ИТН " разгласи, че бежанците, нуждаещи се от здравна и филантропична помощ, би трябвало да бъдат настанени в съществуващите и до този миг лагери в прилежащи на България страни. Според него единственото допустимо решение за справяне с една възможна бежанска вълна би било общоевропейско решение, в което присъединяване да има и Турция.

Чакаме Европа

За единна Европейска тактика за справяне с миграционния поток се афишират и от " Демократична България ", съгласно които бежанската вълна е общ проблем и България не може да бъде оставена сама да се оправя с него. " Трябва да има систематизиране на силите за справяне с рецесията като фронтовите страни да бъдат облекчени оптимално ", разяснява сбито за " Дневник " депутатът от обединяването и някогашен посланик от кариерата Стефан Тафров, който е зам.-председател на парламентарната комисия по външна политика. Според него едвам след появяването на такава тактика би могло да се разискват по-конкретни ограничения.

На този стадий доближаване на позициите има сред Българска социалистическа партия и " Изправи се.БГ!Ние идваме! ", които макар обраните мнения на техни представители, въпреки всичко застават зад концепцията, че България не би трябвало да приема бежанци от Афганистан. В къс отговор на въпрос от " Дневник " водачът на социалистите Корнелия Нинова съобщи, че не трябва да се подписва каквото и да е било съглашение, обвързвано с квоти за бежанци. Подобна теза левицата застъпваше и в 44-я парламент, когато депутатите от Българска социалистическа партия бяха против Пакта за миграция на Организация на обединените нации, както и против концепцията да има съглашение, което да обезпечи на България " пари против мигранти " за да се облекчи миграционния напън в някои западноевропейски страни.

От " Изправи се.БГ!Ние идваме! " разясниха, че също не възприемат метода за квотно систематизиране на мигранти. Според депутатът от обединението и член на комисията по външна политика Румен Йончев приемането на 70 до 100 афганистанци, които са работили за държавното управление и са съдействали и на българската страна е задоволително за решаването на огромния проблем с преследваните по политически аргументи.
 Янев: Още чиновници на Министерство на вътрешните работи са изпратени по границата поради предстоящата бежанска вълна от Афганистан Янев: Още чиновници на Министерство на вътрешните работи са изпратени по границата поради предстоящата бежанска вълна от Афганистан
Българската страна, държавното управление и всички ангажирани служби наблюдават непрекъснато ситуацията и приготвят националната система да реаг...

" Да вземем хората, които имат заслуги към България и от там нататък методът да бъде доста селективен и стеснен, тъй като България няма икономическия капацитет да интегрира толкоз доста бежанци. По-скоро ние би трябвало да се съсредоточим върху защитата на външната европейска граница и да не се занимаваме с други мероприятия. Не е обикновено да продължи този импорт на хора от Централна Азия ", съобщи Йончев. По думите му европейските страни би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да не стигне мигрантският поток до Европа.

Каква е позицията на останалите две партии в Народното събрание - ГЕРБ и Движение за права и свободи - към този момент не е известно. Зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев разяснява пред " Дневник ", че тази тематика не е обсъждана от управителните органи на придвижването, защото " не е приоритет сега ".

Опитите на " Дневник " за диалог с представител на също се оказаха несполучливи. Въпреки това партията на Бойко Борисов не един път е демонстрирала, че когато става дума за политически изгоди, тематиката за бежанците незабавно се връща на дневен ред, а той се показва в роля, че пази от тях и споделя за срещите си с турския президент Ердоган. В края на юли месец депутати от ГЕРБ обикаляха бежански центрове в страната, с цел да показват че има нарастване на мигрантския поток към България, атакувайки по този метод президента Румен Радев и служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Бежанската вълна и поредна предизборна акция

Ако се стигне до нови предварителни избори през есента, какъвто към този момент е най-вероятният сюжет, " опасността " от нова бежанска вълна сигурно би влезнала в приложимост от политическите сили. Такова е мнението и на политолозите Първан Симеонов и Даниел Смилов. Според тях казусът ще бъде " яхнат " както от националистическите обединения, по този начин и от по-новите като " ИТН ". По думите на Даниел Смилов ГЕРБ също ще експлоатира тази тематика като офанзива против служебното държавно управление на фона на взаимните сделки сред Борисов и Ердоган в предходни сходни проблеми.
 Предупреждения към Европейски Съюз за нова миграционна рецесия в Сирия поради дейностите на Съединени американски щати Предупреждения към Европейски Съюз за нова миграционна рецесия в Сирия поради дейностите на Съединени американски щати
Нова миграционна рецесия назрява в Сирия, а филантропична злополука е на път поради Съединени американски щати и техните спътници, обявиха управляващите на Сирия и Ру...

Смилов се въздържа от това да прави оценки за това по какъв начин би се отразила на резултата на предварителни избори. Според него това, че политическите сили са спестовни в мненията си по този въпрос се дължи на обстоятелството, че имат имат по-спешни неща за решение, както и че към момента не е известно какъв ще бъде размерът на тази рецесия.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР