Здравната платформа Healee привлече инвестиция в размер на 2 млн.

...
Здравната платформа Healee привлече инвестиция в размер на 2 млн.
Коментари Харесай

Дигиталният доктор на Healee

Здравната платформа Healee притегли инвестиция в размер на 2 млн. $, която ще употребява за разгръщане на американския пазар, като към този момент има екип във Флорида. През 2018 година Healee се сля със уеб страницата за записване на час за лекарски обзор Superdoc и дружно започнаха да оферират технология за цифрово опазване на здравето. За една година компанията е привлякла 16 американски бизнес клиента в региона на опазването на здравето, които към този момент употребяват решението ѝ.
Всяка добра бизнес концепция се ражда от потребността за даден артикул. Такъв е и казусът с известния към този момент у нас уебсайт за разкриване на лекари и записване на час за обзор Superdoc.bg. Когато през 2013 година на Ваня Чонева се постанова незабавно да откри ревматолог за татко си в родния си град Русе, схваща, че да откриеш експерт в по-малките обитаеми места е мъчно, а подобен да има свободен час за обзор в близкото бъдеще - съвсем невероятно. Решава, че в България хората би трябвало да имат по-лесен достъп до докторите. Стартира Superdoc.bg през 2015 година и не след дълго, през 2018 година, с нея се свързват основателите на младата компания Healee, които имат същата задача и създават платформа за видеопрегледи на пациенти. Решават да обединят двете услуги, с цел да реализиран едно изцяло решение за лекари и пациенти. И се получава толкоз добре, че през днешния ден към този момент продават същия този бизнес модел на компании от целия свят. За експанзията ще им помогне и нова инвестиция в Healee от 2 млн. $. От B2C към B2B От Healee оповестиха, че са привлекли финансиране в размер на 2 млн. $ в последния си капиталов рунд. В него взе участие досегашният вложител в компанията Eleven Investments със 100 хиляди евро, а нови лица са испанската NINA Capital, която влиза с 900 хиляди евро, Calm/Storm Ventures, чиято инвестиция е в размер на 250 хиляди евро, както и KAYA VC (отделните вложения са показани в евро, до момента в който общата сума - в долари). Привлечените средства ще се употребяват за спомагателното развиване на технологията и sales и marketing напъните на Healee на американския пазар.

Healee придобива Superdoc през 2018 година, с което в уеб страницата с изключение на опазване на час при експерт пациентите към този момент могат да организират и видеоконсултации, вместо да се срещат с подобен на място. Моделът придобива известност на нашия пазар, като към днешна дата Superdoc.bg има 700 хиляди регистрирани пациенти и над 3500 лекари. С изпитан бизнес модел зад тила си, Healee взема решение да изнесе услугата отвън България, където се оказва, че доста частни компании в опазването на здравето търсят създадена платформа, която да вземат за своя бизнес и да обслужва техните характерни потребности.

Днес главният артикул, който Healee предлага, е създадена здравна платформа, която съдържа към този момент изпитани от уеб страницата Superdoc функционалности, само че е брандирана с марката на потребителския бизнес, който може да е клиника за рехабилитация, център за онкоболни или болница. Superdoc, разяснява Чонева, като B2C услуга продължава да се развива в България и е съвършен метод Healee да тества и потвърди триумфа на нови функционалности, които да добави в B2B продукта си.
Superdoc.bg, дъщерната компания на Healee, която предлага записване на час за лекарски обзор и онлайн съвещания Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Цялостно решение за бизнеса Healee печели от три съществени услуги - първична направа на персонализирано приложение за даден бизнес, месечна абонаментна такса за поддръжка и разработка на спомагателни функционалности по отношение на потребностите на клиента. " Технологията, която предлагаме, е основана на модела Deep White Label. Даваме цялостна инфраструктура, модифицирана по отношение на твоя бизнес и брандирана, която можеш да приложиш в твой уеб страница ", изяснява Чонева. Трите съществени съставния елемент, които идват с базисния модел на технологията, са telehealth (виртуални прегледи), digitalcheck in (прием на пациент) и scheduling (график система). Допълнителни функционалности включват централизирани вътрешни чатове, профили на пациенти, стаи за срещи сред лекари и други.

Дейността на Healee е в бранша на цифровото опазване на здравето, което единствено по себе си включва доста по-голямо присъединяване на самия пациент в лекуването - той би трябвало да събира данни за здравето си, да се концентрира върху предварителната защита на болести, изяснява Чонева. Healee подкрепя това, тъй като приложението е интегрирано с Apple Health, откъдето си набира данни за пациента, които лекарят може да употребява при обзор.

В момента Healee работи и по развиването на чат ботове с изкуствен интелект, с които пациентите да беседват, преди да запишат час за обзор. Решението е вътрешна разработка на компанията, която сплотява над 140 хиляди научни публикации, свързващи дадени признаци с разнообразни болести. Целта е пациентите да се препращат към съответния нужен експерт.

Разликата сред Healee и други софтуерни компании, които създават и поддържат приложения за бизнеси, изяснява Чонева, е, че Healee предлага модел, който е тестван и валидиран освен от дъщерната компания на Healee Superdoc, а и от клиники в разностранни сфери на опазването на здравето, в това число приюти, грижа за онкоболни, рехабилитационни центрове. Растеж по време на пандемия Когато през март 2020 година суматохата към бързото повишаване на болни води до краткотрайната възбрана за осъществяване на профилактични прегледи, Superdoc и Healee процъфтяват. " Беше отлично за всички, че двете компании се сплотиха, защото прегледите онлайн спаднаха доста за сметка на голям скок в търсенето на онлайн съвещания ", разяснява Чонева. По това време всички организации в бранша на опазването на здравето, който обичайно е закостенял, се състезават в намирането на решение от през днешния ден за през вчерашния ден, с цел да съумеят да обслужат пациенти от вкъщи. Сега, когато търсенето понижава като активност, същите компании търсят дълготрайно решение. " Появихме се в верния миг - предлагаме дълготрайно решение, направено по техните характерни условия и потребности ", изяснява маркетинг шефът на Healee Вера Йорданова.
Реклама
Компанията не чака спад в търсенето и в този момент, на фона на задаваща се енергийна рецесия и рекордно високи равнища на инфлация. " Напротив, дигитализацията е един дълготраен план, който занапред стартира, измененията ще облагодетелстват тъкмо бизнеси като нашия ", предвижда Чонева.

Софийският екип на Healee, в който сега има 27 чиновници, е в развой на интензивно наемане, с цел да поеме потребностите на възходящия брой клиенти. Необходими са няколко вида експерти, в това число front-end разработчици и експерти по customer success, които да обслужват самостоятелните клиенти и да дават отговор на техните характерни потребности. " Това, че към този момент обгръщаме голям брой функционалности, които сме създали и можем да използван за клиентите си, ни улеснява, тъй като не е нужно да наемаме нови хора с всеки нов клиент. Колкото повече функционалности предлагаме, толкоз по-малко остава за създаване ", споделя Йорданова Инвестиция за развиване в Съединени американски щати Пазарът, най-узрял за сходен вид решения, споделя Чонева, са Съединени американски щати, накъдето са и ориентирани напъните на Healee. За една година компанията е привлякла 16 американски бизнес клиенти в региона на опазването на здравето, които към този момент употребяват решението ѝ. " Щатите са подготвени за сходен вид бизнес модел, където можеш незабавно да предложиш онлайн услуга непосредствено на пациентите. Ние влизаме с едно цялостно решение, което оказва помощ на фирмите да централизират организацията и връзката си ", изяснява Йорданова. От 2021 година Healee има екип от 2 експерти по продажби, основан във Флорида, който възнамерява да разрасне.

" Борим се за лидерска позиция в Щатите, имаме много опит в активността си и съперниците ни там занапред се усещат за този вид услуга. Пазарът е доста динамичен и ние сме едни от първите компании, които оферират сходен вид изцяло решение ", споделя Йорданова.

Технологията на Healee обслужва бизнеси от Съединени американски щати, Азия, Саудитска Арабия и Канада, както и Западна Европа. На този стадий обаче няма български клиенти, само че в последно време получава запитвания от частния ни бранш. Желание от страна на страната за взаимна работа по цифровизация и концентрация на опазването на здравето към този момент няма.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР