Вторият фонд за дялови инвестиции на BlackPeak Capital събра капитал

...
Коментари Харесай

Пари и растеж за напреднали

Вторият фонд за дялови вложения на BlackPeak Capital събра капитал от съвсем 70 млн. евро. Той ще финансира приблизително огромни компании от България, само че и от Югоизточна Европа, с по 5-10 млн. евро. Средствата идват от ЕИФ, Европейска банка за възстановяване и развитие, МФК и румънски и словенски пенсионни фондове.
По-голям и по-регионален. Това е късото изложение на новия фонд за дялови вложения на BlackPeak Capital. И това се отнася както за самия екип на фонда, по този начин и за фирмите, към които се насочват - водещи районни бизнесмени с капацитет за напредък, в това число и зад граница. За задачата мениджърите на фонда към този момент разполагат с 68.5 млн. евро за вложения, като задачата е в идващите 12 месеца сумата да доближи 120 млн. евро. С тях фондът ще влага сред 5-10 млн. евро против миноритарно дялово присъединяване в компании от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия, на които да помогне да продължат растежа си - както органично, по този начин и посредством придобивания.

Концепцията не е нова за екипа на BlackPeak Capital, ръководен от Росен Иванов и Ивайло Господинов. През последните седем години управляваният от тях фонд разпредели 30 млн. евро в 12 български сдружения (виж карето) в напреднал стадий на развиване - средства, предоставени от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) по програмата JEREMIE. Към тях мениджърите на BlackPeak Fund I съумяха да привлекат и над 80 млн. евро запас от коинвеститори. Стратегията на фонда беше фокусирана точно върху локални водачи или основани в България компании, потвърдили се в интернационален проект. Сега концепцията е обсегът да се разшири до няколко страни от Югоизточна Европа (ЮИЕ), тъй че да се подкрепи по-успешно районната агресия на локалния бизнес. А и самият район да бъде подложен по-видимо на капиталовата карта на огромните западни играчи, за които другояче българският пазар самичък по себе си постоянно е прекомерно дребен. Така преди две години се стига до концепцията за BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund Шесторката вложители В новия фонд ЕИФ още веднъж е основен вложител - от него посредством стратегиите JEREMIE и COSME идват 25.7 млн. евро от към този момент набраните 68.5 млн. евро първичен капитал. Идеята се харесва и от други интернационалните финансови институции, които като цяло в последните години бяха лимитирали присъединяване си в района - Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка. В новия BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund те вземат участие надлежно с 15 млн. евро и 13.7 млн. евро. Групата на вложителите се добавя от три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения, показва Росен Иванов, като изяснява, че диалози са водени и с български пенсионни фондове, само че на този стадий включването им е малко по-трудно заради регулаторни аргументи.

Самият развой по набиране на капитал към момента продължава - екипът на BlackPeak Capital има още 12 месеца (разделени в два интервала от по шест месеца), в които да стигне до крайното затваряне при заложени общо 120 млн. евро. Макар и да не изключват нарастване на присъединяване от страна на някой от към този момент подкрепилите фонда вложители, главната им цел е в идната година да привлекат и нови, от огромните западни пазари - които, по думите им, " доста постоянно не влизат на първи рунд ".

Новият фонд на BlackPeak е самобитен рекордьор като величина за българските и районните ширини. Но могат да се чакат и още 1-2 с сходен размер, в случай че се съди по проекта за годината на главния донор ЕИФ и преориентирането на еврофондовете за бизнеса от дотации към финансови принадлежности. 5 години, 15 вложения Паралелно с набирането на финансиране екипът на BlackPeak Capital към този момент преглежда и се среща и с евентуални компании, в които да влага. " До момента имаме много стабилен лист от обсъждани бизнеси, като се надяваме до края на 2021 година да успеем да приключим две, а за какво не и три покупко-продажби ", показва Ивайло Господинов.

Крайната цел е в границите на идващите пет години фондът да влага в 10-15 компании, а така наречен exit (излизане от инвестиция посредством продажба) е очакван за след още пет години. Вероятно лек превес в покупко-продажбите ще има България, само че и Румъния и Словения ще са измежду по-вероятните адреси на вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР