Ръстът на заплатите ще продължи да е по-нисък от инфлацията.

...
Ръстът на заплатите ще продължи да е по-нисък от инфлацията.
Коментари Харесай

Все повече прогнози са за по-силен ръст на икономиката през тази година и по-нисък догодина

Ръстът на заплатите ще продължи да е по-нисък от инфлацията. Сега упованията са през 2022 година Брутният вътрешен продукт да порасне с към 3%, само че пък за сметка на това са ревизирани надолу числата за идната година. От Уникредит Булбанк показват още, че идващият парламент евентуално няма да успее да сформира устойчиво държавно управление.
След като намалиха няколко пъти прогнозата за растежа на стопанската система през тази година, институциите, които наблюдават България, започнаха да ги усилват. Така в този момент упованията са през 2022 година Брутният вътрешен продукт да порасне с към 3%, само че пък за сметка на това са ревизирани надолу числата за идната година. Това не е изненада - значително шокът от високите цени и резултатът от войната бяха туширани с нова доза великодушни данъчни отстъпки и обезщетения, подпечатани с проверката в бюджета.

Предупрежденията за идна криза в еврозоната обаче се ускоряват, а възможен спад там ще се придвижи бързо и към България. Засега в базовите сюжети на прогнозите на никое място не се вижда очакване за годишен спад на Брутният вътрешен продукт, само че упованията на икономистите от Уникредит Булбанк са за плитка и краткотрайна криза в края на тази и началото на идната година.
Забавянето се отсрочва
След като стартира войната и се появиха първите терзания за доставките на газ за Европа, множеството икономисти ревизираха надолу прогнозите си за Брутният вътрешен продукт на Стария континент,. С растящата инфлация и почналото нарастване на лихвите от огромните централни банки числата претърпяха втора проверка надолу.
Реклама
През първите две тримесечия на годината обаче, а данните за развиването на стопанската система за интервала юли - септември не демонстрират да има проблем. Логично в новите си прогнози няколко банки също леко са вдигнали упованията си за растежа. Икономистите на Уникредит Булбанк да вземем за пример към този момент чакат Брутният вътрешен продукт за 2022 година да порасне с 3.2%. " Потреблението и износът бяха главните мотори на растежа, като съумяха да компенсират изцяло спада в вложенията ", показват от банката.

Според тях последните данни за пазара на труда демонстрират позитивна композиция от възходяща претовареност, намаляваща безработица и повишен коефициент на присъединяване на хората в трудоспособна възраст на пазара на труда. В същото време залагат растежът на действителните заплати да остане негативен в идващите няколко тримесечия поради високата инфлация. " Смятаме, че рискът от серпантина заплати - цени е стеснен ", показват от Уникредит Булбанк.

Колегите им от още две банки също ревизираха прогнозите си за растежа на стопанската система през тази година нагоре - ОББ и Европейска банка за възстановяване и развитие, надлежно до 2.8 и 3%. Вероятно това ще се случи скоро и с публикуването на есенните прогнози на множеството интернационалните институции, които следят България.
Реклама Рецесия на хоризонта
За сметка на по-високите цифри за растежа на Брутният вътрешен продукт през тази година трите банки са ревизирали надолу упованията си за 2023 година Най-рязко е понижението на Уникредит - до едвам 0.5% растеж на стопанската система следващата година. Според икономистите стопанската система ще претърпи " плитка криза " през последното тримесечие на 2022 и първото на 2023 година Спадът ще се дължи най-много на спомагателния спад на темповете на повишаване на действителните приходи, както и на износа поради прогнозите за закъснение на световния напредък.

Освен това упованията са ЕЦБ да предприеме по-голямо от нужното нарастване на главната рента. Централната банка към този момент съобщи планове за още стягане в идващите й няколко съвещания в края на тази и началото на идната година. А и последните данни не дават никакво съображение за по-мек метод - за септември инфлацията в еврозоната е 10%. Толкова е и покачването на показателя на потребителските цени в най-голямата европейска стопанска система Германия (10.9% по хармонизирания индекс), което е най-високата стойност на индикатора от Втората международна война насам.

" Няколко фактора ни карат да считаме, че стопанската система евентуално ще избегне по-значително стесняване на растежа в края на тази и началото на идната година. Първо, мощният растеж в износа на храни, муниции и в по-малка степен на електрическа енергия ще продължи, защото тези съставни елементи на износа ще останат едва наранени от предстоящото закъснение в растежа на стопанските системи от еврозоната ", показват от " Уникредит ". Друга причина е мощният растеж на заема - всички категории заеми, в това число заемите от небанкови финансови институции, форсираха растежа си, което съгласно икономистите на банката сочи, че най-вероятно растежът на потреблението ще продължи да се поддържа от заема през идващите няколко месеца от тази година.

Друг фактор са ограниченията за фискална поддръжка, които държавното управление вкара през юли и които банката прави оценка на към 2.6% от Брутният вътрешен продукт годишно. Според тях решението да се запазят закрепени цените на електрическата енергия за семействата и да се субсидират тези за компаниите ще понижи инфлационния напън сега на постигане на върховите й стойности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР