- При влизането в еврозоната всички наличности по сметки и

...
Коментари Харесай

Как ще става преминаването към еврото

- При влизането в еврозоната всички наличия по сметки и депозити ще бъдат автоматизирано превалутирани - Около година и половина търговците ще са задължени да демонстрират на етикетите цени и в евро, и в лв. - Всички заеми, автентично отпуснати в лв. ще се смятат за заеми в евро, а в случай че лихвите по тях са закрепени, се резервират
От една година България е във валутния механизъм ERM II. Макар макроикономистите, централните банкери и евроспециалистите да изпитват смут като чуят жаргонната му интерпретация - " чакалнята на еврозоната ", за множеството хора тя добре разказва обстановката. Единствената забележима смяна, която те чакат, е промяната на лв. с еврото. Преходът към използването на друга валута в действителност е фундаментален и обикновено буди терзания. А повдига и доста механически въпроси, които би трябвало да бъдат изяснени.

В края на юни беше финализиран план на проект по какъв начин ще става това и той е оповестен за публично разискване. Документът занапред може да претърпи редакции преди да бъде утвърден от държавното управление и от Народното събрание, а и за доста неща задава единствено най-обща рамка. Все отново той демонстрира вижданията на администрацията по какъв начин да се случи прехода, тъй че надали ще има внезапни завои. Ето и най-важни въпроси, на които дава отговор:
Докога ще употребяваме лв.?
Не може да се каже. Целевата дата на България за влизане в еврозоната е 1 януари 2024 година, само че преди този момент има доста работа за дотъкмяване. Част от нея зависи от българските управляващи, като да вземем за пример по какъв начин и до каква степен ще съумеят да изпълнят поетите задължения след влизането в ERM II. Част зависи и от външни фактори и като извънредно от това дали напредъкът на страната ще бъде общопризнат от ЕЦБ и останалите страни от еврозоната като приемлив.
При какъв курс ще се обменя лв. към еврото?
Всички поръчки и упования са това да е добре познатият от към този момент над 20 години - 1.95583. Самото число не е вписано на никое място в проекта, като чисто официално курсът би трябвало да бъде избран с решението на Съвета на Европейски Съюз, че България дава отговор на нужните условия за въвеждане на еврото. Преди влизането в ERM II имаше терзания по тематиката и като извънредно Народното събрание одобри решение, че държавното управление и Българска народна банка не могат да вземат участие в договаряния и да одобряват курс друг от 1.95583. Затова и не е ясно за какво в документа той не е вписан категорично и тази тематика не е наранена. Преди ден служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че обменният курс ще остане какъвто е сега.

При превалутирането наложително би трябвало да се употребява целия курс до петия знак след десетичната запетая и чак по-късно сумата да се закръгля до един евроцент. Забранява се преизчисляване на цени при различен с изключение на закрепения обменен курс, както и налагането на спомагателни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР