Правителството ще поеме попечителство за срок до една година, с

...
Правителството ще поеме попечителство за срок до една година, с
Коментари Харесай

Италия поема временно управлението на рафинерията на "Лукойл" в Сицилия

Правителството ще поеме настойничество за период до една година, с опция за удължение с още 12 месеца. Рафинерията разчита само на съветски нефт, откакто банките стопираха да я финансират за покупка от други страни. Рим се опита на вятъра да контракти в допълнение изключение от глобите на Европейски Съюз за завода в Сицилия.
Италианското държавно управление реши да поеме ръководството на петролната рафинерия на " Лукойл " на остров Сицилия, с цел да избегне затварянето ѝ заради идното влизане в действие на ембаргото върху съветския морски нефт. То ще се задейства на 5 декември и заплашва да блокира доставките за рафинерията ISAB на съветската компания, която обезпечава една пета от преработващия потенциал на Италия, оповестява Reuters.

, откакто банките стопираха да я финансират и да дават гаранциите, нужни за закупуване на нефт от други страни, след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.
Реклама
Министерството на индустрията заяви, че в този момент държавното управление има право да наложи краткотрайно настойничество за период до една година, с опция за удължение с още 12 месеца " при положение на сериозна и непосредствена заплаха " за сигурността на енергийните доставки. Това може да се случи " вследствие на наказания, наложени в подтекста на интернационалните връзки сред страните ", обявиха от министерството.

В свое изказване министър-председателят Джорджа Мелони разясни, че схемата за настойничество има за цел да подсигурява непрекъснатостта на работата на рафинерията ISAB, в която директно работят към 1000 служащи в по-слабо развъртян район. Тя обаче не посочи детайлности от постановлението и дали съветската компания ще бъде обезщетена. Рим се опита на вятъра да контракти в допълнение изключение от глобите на Европейски Съюз за завода в Сицилия, с работата на който директно или индиректно са свързани 7 хиляди работни места. Рафинерията има преработвателен потенциал от 10 млн. тона недопечен нефт годишно с опция за нарастване до 14 млн.

С слагането на рафинерията под държавен контрол Италия следва образеца на Германия, която през септември пое контрола върху дейностите в страната на съветската петролна група " Роснефт ", която ръководи там голям брой рафинерии.

Друг източник на организацията оповестява, че държавното управление работи за обезпечаване на финансиране за ISAB. Въпреки че " Лукойл " не е наранена от ембаргото в Европа, банките не престават да не са склонни да работят с дружество, обвързвано с Русия, защото се опасяват да не бъдат подложени на бъдещи ограничавания в Съединени американски щати, където компанията е обект на секторни наказания от 2014 година насам.
Реклама
Преговорите за продажба на рафинерията от " Лукойл " се проточват. В четвъртък Financial Times заяви, че са възобновени договарянията с американската капиталова компания Crossbridge Energy Partners, която прави оценка рафинерията сред 1 милиарда и 1.5 милиарда евро. От Crossbridge Energy Partners са отказали да разясняват тематиката.
Неясна българска позиция
България получи изключение от глобите и " Лукойл Нефтохим " ще продължи да работи с съветски нефт до 2024 година Правителството обаче към този момент планува да продава продукцията на рафинерията в Бургас в трети страни и след влизането в действие на глобите, което провокира нуждата от спомагателни договаряния с Европейската комисия за изискванията, при които може да става това.

В началото на седмицата. То е написано в Законопроект за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия.

В петък по време на парламентарен надзор вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев съобщи, че не е вярно на " Лукойл Нефтохим " да се даде цялостна опция за експорт на всички петролни артикули, които създава от съветски нефт. Тази опция би трябвало да е годна за продукцията, която не може да се пласира на българския пазар. " За мен е рационално да се забрани износът на дизелово гориво ", сподели още Алексиев. Той посочи, че в тази посока са и диалозите с Европейската комисия за това дали бургаската рафинерия може да изнася продукция, създадена от съветски нефт. Според " Лукойл Нефтохим ", в случай че експорт няма, рафинерията ще спре работа. Актуалната позиция на Европейска комисия е, че това по-скоро не е позволено от така наречен дерогация, която България получи от ембаргото над съветския нефт, влизащо в действие на 5 декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР