Покачването на лихвените нива ще стигне до повечето български кредитополучатели

...
Покачването на лихвените нива ще стигне до повечето български кредитополучатели
Коментари Харесай

Кога и моята лихва ще тръгне нагоре

Покачването на лихвените равнища ще стигне до множеството български кредитополучатели с към половин година закъснение Това зависи най-много от употребените от банките разнообразни бази за индексирането им Клиентите с еврови заеми и такива, зависещи от Euribor, са най-уязвими, като към този момент множеството банки задържат скока на лихвите с краткотрайни отстъпки
Централните банки се надпреварват да качват лихви. Индекси като Euribor се изстрелват до най-високите стойности от 2009 година насам. От октомври главният лихвен % на Българска народна банка за пръв път от 2016 година ще е със стойност над 0%.

Логичният въпрос, който доста кредитополучатели си задават, е по кое време иска ми се отрази това и на мен и по какъв начин тъкмо. Краткият отговор е евентуално чак следващата година, като може би най-малко първоначално неизбежното повишаване на вноските ще е гладко. Това с ангажимента, че сега всяка прогноза даже за след няколко месеца е много условна.

А цялостният отговор е, че доста зависи от това в каква валута е заемът ви, от коя банка е, по кое време е теглен и какво тъкмо е вписано в контракта. Вече действително има заеми, при които плаващата рента потегля нагоре, само че също по този начин има и такива, при които съгласно изискванията на банката най-малко до март 2023 година няма да има смяна, каквото и да се случи. И като цяло банкерите пробват да отсрочат повишаването оптимално.
Реклама
Макар наклонността да е ясна и посоката да е една, детайлите са много разнообразни банка по банка. Затова и в този самобитен къс справочник ще се опитаме да ви ориентираме какъв спомагателен разход може да очаквате и надлежно да си предвидите в бюджета за идващите месеци.
Пазар без котва
Очевидно най-хубавият метод да сте сигурни, че вноската ви няма да се повиши, е да сте изтеглили заем с закрепена рента. Те, несъмнено, са по-скъпи от настоящите предложения по заеми с плаващ %, само че това е цената на застраховката точно за такива турбулентни моменти като в този момент.

На някои пазари огромна част от ипотеките са закрепени, в случай че не за целия им период, то най-малко за някакъв интервал. В България обаче евентуално точно заради по-високата цена закрепените лихви при жилищни и по-дългосрочни потребителски заеми са по-скоро бутиково изключение, в сравнение с процедура. Самите банки на практика не оферират артикули с опция за по-дългосрочно фиксиране от пет години и регистрират повишен интерес към тях едвам в последните месеци, когато задаващото се повишаване на лихвите към този момент се виждаше ясно.

Така че за жалост много малко хора ще могат да се възползват от тази отбрана, само че пък за тези, които сега обмислят изтегляне на заем, това е изцяло годна алтернатива, която да обмислят. Разбира се, можете да се поинтересувате и от опция за предоговаряне и рефинансиране с нови условия с закрепена рента, като към този момент е въпрос на съответни оферта, сметки и допускания дали би ви било преференциално.
Реклама
Проведено неотдавна изследване от портала moitepari.bg демонстрира, че потребителите чакат плавни покачвания на лихвите по жилищни заеми, което съгласно финансовия анализатор на уеб страницата Десислава Николова рефлектира и върху държанието им да търсят от ден на ден артикули с закрепен лихвен %, по отношение на търсенето на такива предложения година по-рано. " Може да се каже, че сега търсенето на жилищни заеми с закрепен лихвен % надвишава предлагането и не може да го задоволи ", разяснява тя пред " Капитал ", като посочи, че едвам пет банки оферират такива предложения.

Според изпълнителния шеф на финансовия съветник " Финсити " Иво Димитров обаче не се усеща нараснало търсене за закрепени лихви все още. " Има клиенти, които питат категорично и ние споделяме, а ние по този начин или другояче споделяме на всички, само че няма засилен интерес. От друга страна, споделяме със старите ни клиенти с ипотечни заеми, че в този момент е един от последните положителни моменти да предоговорят или рефинансират старите си заеми на оптимално ниска закрепена надбавка. Именно закрепената надбавка е главният съставен елемент в лихвения %. В този ред на мисли съгласно нас не е неприятна концепция да се обмисли рефинансиране към търговски банки, които имат допустимо най-откритото и транспарантно лихвообразуване, основано на РЛП, който взема поради осреднена цена на депозитите на популацията от 1 ден до 2 години ", изясни Димитров.
Въпрос на база
За разлика от закрепените лихви, които са някакво ясно число, плаващите са формирани от изменчив съставен елемент (т.нар. референтен лихвен % или РЛП) и твърда надбавка. Така главната променлива, от която зависи какво ще се случи с самостоятелните лихви и вноски на всеки клиент, е към какво е вързана тя. По закон за РЛП може да служи приет пазарен показател (като Euribor) или някакъв личен знак на банката, който обаче се пресмята по ясна методология и зависи от обществени индикатори (статистически данни от Българска народна банка, Национален статистически институт, Евростат и подобни).

Допреди няколко години Българска народна банка изчисляваше Sofibor - показател, основан на равнищата на междубанковия паричен пазар в страната, който беше постоянно употребен като база за левовите заеми. След преустановяването му в средата на 2018 година на практика няма съответен измерител за локалните условия на финансиране и по тази причина множеството банки демонстрират творчество със лични индикатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР