Темата Македония и отказът на премиера Борисов да приеме македонския

...
Темата Македония и отказът на премиера Борисов да приеме македонския
Коментари Харесай

Борисов отказа среща на Георге Иванов, уволнения в здравната система, Патриотите искат езикова полиция…

Темата Македония и отводът на премиера Борисов да одобри македонския президент са водеща тематика за петъчните вестници.

" Премиерът Бойко Борисов отхвърли да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на българския президент Румен Радев, заяви държавната пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева също няма да се срещне с македонския държавен глава. Причината е, че изпълнителната власт в България не желае да се намесва във вътрешните работи на прилежаща страна. Иванов пристигна в София ден откакто разгласи, че ще наложи несъгласие на контракта за новото име на страната си, контрактувано сред министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Българското държавно управление на собствен ред приема постигнатото от двамата единодушие югозападната съседка на България да носи отсега нататък името Северна Македония. " Нашата позиция е кардинална и е ясна, както и на цялата интернационална общественост. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското държавно управление не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. Ключова за бъдещето развиване на нашата прилежаща страна е интеграцията в Европейски Съюз и НАТО и тя не трябва да бъде поставяна под въпрос ", се споделя в известието на държавната пресслужба. За визитата на Георге Иванов в София стана известно от известие на прессекретариата на президента Румен Радев през вчерашния ден. В него се споделя, че визитата е публична и двудневна. Среща с Борисов и Захариева не е била оповестена публично, само че съгласно източници на " Дневник " е била планувана за на следващия ден заран. Днес Борисов е на посещаване в Палестинската автономност и се чака да дойде в София тази вечер. " - в. " Дневник ".

" Договорът за името на Македония задължава България да е извънредно деликатна поради " географските и историческите обременености " в района. Това сподели президентът Румен Радев на конференция с македонския си сътрудник Георге Иванов, който е на посещаване в България. " Република Македония, която се предлага да носи името Република Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин ", добави Радев. Освен това президентът счита, че България има потребност от гаранции, че Договорът за добросъседство, подписан през август 2017 година, " ще остане изцяло в действие и когато отсреща имаме Република Северна Македония ". Той приветства напъните за разрешаване на проблема, тъй като са " значима стъпка по пътя на атлантическата и европейската интеграция (на Македония), която поддържаме ". Според него обаче обстановката задължава България да следи " освен договарянията сред Македония и Гърция, само че и да ги има поради в договарянията в двустранните връзки " с Македония. Основният залог за поддръжка по думите му е спазването на политическата декларация от 1999 година и Договора за добросъседство от 2017 година, съгласно който " двете страни се задължават да нямат действия една против друга ", били те сепаратистки, свързани с териториални искания, или недобронамерена агитация. Радев посрещна Иванов, само че президентът няма да бъде признат от премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева по време на двудневното си посещаване поради рецесията, която отприщи решението му ден откакто Гърция и Македония оповестиха, че има договорка за името, да ѝ наложи несъгласие, в случай че тя бъде гласувана в Народното събрание... " - в. " Дневник ".

" Протоколна злополука сътвори през вчерашния ден държавното управление, откакто министър председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отхвърлиха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов. Той гостува в София по покана на българския държавен глава Румен Радев, отправена през февруари тази година. Президентската институция е била осведомена за решението на Борисов от външното министерство. Причината е желанието на Иванов да наложи несъгласие на съглашението за новото име на Македония с Гърция и демонстративното му държание от сряда, когато срещата му с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров за съглашението продължи единствено 2 минути. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а Европейски Съюз и НАТО не могат да бъдат оправдание за неприятния контракт. " Президентът Георге Иванов знае прелестно, че единственото, което желаеме за Македония, е европейска интеграция, влизане в Европейски Съюз и НАТО, разцвет и съгласуваност ", разяснява през вчерашния ден Борисов. " Когато беше боят в Народното събрание на Македония, тогава първият, на който се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев, и Никола Груевски, бях аз. Направих всичко допустимо да оказа помощ да се реши въпросът спокойно ", уточни той. Още в сряда от външно оповестиха, че Екатерина Захариева през днешния ден и на следващия ден ще е на посещаване в Македония. Военният министър Красимир Каракачанов утвърди държанието на кабинета. " Македонският президент е главната причина да се скапват нещата в договарянията сред Македония и Гърция за името. И в действителност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България ", разгласи водачът на Вътрешна македонска революционна организация... " - в. " Сега ".

" Винаги съм казвал, очевидци сте ми - никога не се месим в разногласието сред Македония и Гърция за името. Това съобщи пред публицисти министър председателят Бойко Борисов във връзка отхвърли му да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Винаги сме подкрепяли Македония, във всичко, разгласи той. Нещо повече, опозиционните партия и в Македония и в Гърция, водачите им, са мои другари. Те са от Европейската национална партия. Ние на срещата върха настояхме те да не пречат на контракта, добави Борисов. И Алексис Ципрас и Зоран Заев са смели министър председатели. За смелостта и за рисковете, които са поели, означи Борисов. Не желая никой да омаловажава труда ми, нито този на комисаря Йоханес Хан. И Доналд Туск, и Могерини, и Жан-Клод Юнкер и целият Европейски Съюз положихме големи старания да се реализира този напредък, добави Борисов. Всички положихме страхотни старания, с цел да се придвижи този развой, разгласи министър председателят. Щеше да е изменничество, в случай че след срещата за 120 секунди сред премиера Заев, външния министър и президента Иванов, аз през днешния ден да се срещна с него. Затова реших, че през днешния ден не е момента, безапелационен бе Бойко Борисов. " - в. " Стандарт ".

" Подписването на контракта сред Македония и Гърция ще стане тези дни, съобщи македонският външен министър Никола Димитров в изявление за Дойче веле, представено от организация МИА, заяви Българска телеграфна агенция. Той даде изявлението след среща с немския си сътрудник Хайко Маас. " Договорът би трябвало да мине на /заседание на/ държавното управление. Ще забележим и какво се случва в Атина, и там има политически разтърсвания, ще има ли нещо особено в гръцкия парламент или няма да има, това може да стане през уикенда или незабавно след уикенда ", сподели Димитров, отговаряйки на въпроса несъмнено ли е, че договорът ще бъде подписан през уикенда на гръцка територия. Той съобщи, че чака високопоставени посетители на подписването на контракта. Във връзка с вчерашната среща с президента Георге Иванов Димитров акцентира, че всички в Македония би трябвало да обединят силите си към един главен принцип, без значение от другите си мнения във връзка с контракта с Гърция. Министърът акцентира, че никоя институция не може да размени мнението на жителите, изразено на референдум, защото става въпрос за тяхното бъдеще. " - в. " 24 часа ".

Уволненията в здравната система също са измежду настоящите тематики.

" Здравният министър в профил шефката Златица Петрова Специализираната прокуратура проверява управлението на Изпълнителната организация " Медицински одит " (ИАМО) за скриване на лекарски неточности и пропуски при 11 смъртни случая в лечебни заведения. Агенцията, известна като " медицинския ДАНС ", е единствената работа, която ревизира лечебните заведения за нарушавания. Скандалните случаи в работата ѝ излезли нескрито след инспекция на Върховната административна прокуратура (ВАП). Случаите са единствено за 2017 година ИАМО ги е проверявала, само че не е уведомила въобще прокуратурата за това. Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че един от съмнителните случаи е за умрял при злополука. Тялото му било освободено от моргата, без да бъде направена аутопсия. Служителите на одита класифицирали случая като " незначителен ". Друг път организацията проверила събитията към гибелта на мъж със подозрения за емболия. Констатацията ѝ била, че двама лекари, единият персонален на пациента, не са назначили нужните проучвания, с което направили нарушаване. Въпреки това казусът още веднъж е избран като " незначителен " и лекарите не са осъдени, сподели Арнаудова. Тя добави, че измежду проверяваните, само че недокладвани на прокуратурата проблеми е гибелта на 6-7 бебета. " Шефът на болничното заведение би могъл да ни алармира. В " Пирогов " да вземем за пример има изнесени работни места на полицейски чиновници, които биха могли да ни алармират ", сподели Арнаудова. И добави: " Съвсем искрено си задавам въпроса - какво е правила организацията през последните 3 година? Имитирала е съгласно мен административно наказателна активност ". Проверката на прокуратурата потегля от сигнали на към този момент някогашния основен секретар на " Медицински одит " Димитър Евлогиев за потулени от организацията нарушавания в лечебни заведения. Един от фрапиращите образци е за мъртвородено бебе в болничното заведение в Стара Загора м.г., за който проверяващите установяват няколко нарушавания на личния състав, само че по-късно казусът е избран за " незначителен " персонално от шефката на организацията Златица Петрова. " - в. " 24 часа ".

" Парламентарната здравна комисия поддържа предварителното премахване на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, съобщи кореспондент на Aгенция " Фокус ". 11 от членовете на комисията гласоподаваха " за ", а 7 бяха " срещу ". Почти по същото време шефът на Изпълнителна организация " Медицински одит " (ИАМО) проф. Златица Петрова беше краткотрайно отстранена от служба, до момента в който тече инспекция на Прокуратурата. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред публицисти след съвещание на Парламентарната здравна комисия. " Докато тече инспекцията на Прокуратурата, шефът на Изпълнителна организация " Медицински одит " ще бъде отхвърлен, с цел да се видят резултатите. Но мога да уверя, че това няма да утежни работата на ИАМО. Ние работим с Прокуратурата доста тясно и ще създадем всичко, което е належащо, с цел да подпомогнем процеса на следствие " сподели министърът и уточни, че няма постъпили сигнали, че организацията купува избрани случаи. " Проверявали сме работата на организацията, само че до такива заключения не сме стигнали. Всяка една от структурите на Министерството на здравеопазването се ревизира един път в годината ", сподели министър Ананиев и уточни, че през днешния ден следва да се реши кой ще води ИАМО, до момента в който шефът е краткотрайно освободен. " - в. " Стандарт ".

Идеята за основаване на езикова полиция също е във фокуса на всекидневниците.

" Нов орган, който да следи за спазването на разпоредбите на българския език и да постанова санкции, планува план на закон, импортиран в Народното събрание от " Обединени патриоти ". Проектът цели въвеждането на правила за проучване и потребление на езика. Въвеждат и санкции за длъжностни лица, които нарушават закона. От 100 до 500 лева са плануваните санкции за органите на изпълнителната, правосъдната и локалната власт, и доставчиците на медийни услуги, в случай че не употребяват българския литературен език или не реализират надзор. При взаимоотношение с държавните структури и обществени прояви би трябвало да се употребява единствено български език съгласно плана за закон. Все отново за рекламна цел или за развлечение се позволява използването и на непознат език. При нарушавания на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други образователни пособия санкциите би трябвало да са сред 500 и 1000 лева за физически лица, и 1000 - 2000 лева за юридически лица... " - в. " Дневник ".

" Според създателите на закона надписите на частни здания, обекти и транспортни средства и униформите на техните чиновници " могат да се изписват в допълнение и на непознат език ". Контрол по спазването на закона би трябвало да реализира ръководителят на Съвета за български език. Председател по право би трябвало да е шефът на Института за български език при Българска академия на науките. Законът предлага и основаването на институт за проучване на български език от живеещите в чужбина. Предлагат се и правила за основаването и потреблението на българска кирилица в цифрова среда. " По този метод ние изпълняваме една конституционна нужда ", сподели водачът на " Обединени патриоти " в Народното събрание Волен Сидеров. Според него това се прави за главният език в страната да остане българският. " Не всичко е туризъм ", сподели още Сидеров. Той изясни, че тази законова самодейност е подбудена от използването на други езици от страна на институциите и даде образец с български служители на реда, на чиито униформи надписите са на британски език... " - в. " Сега ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР