Темата бе коментирана в отговор на въпроси от страна на

...
Темата бе коментирана в отговор на въпроси от страна на
Коментари Харесай

Огнян Ценков: Всички дейности по проекта за централната пешеходна зона са в график

Темата бе коментирана в отговор на въпроси от страна на медиите след постоянното съвещание на Общинския съвет през днешния ден. Кметът на Община Видин Огнян Ценков съобщи, че дейностите по план „ Основна реорганизация на централна пешеходна зона “, който започва доскоро повече от месец, вървят по график. Той напомни, че планът е разграничен на три стадия, като сега се извършва първият, който обгръща територията от брега на река Дунав, пред Драматичния спектакъл, до постройката на Бюрото по труда. „ Премахването на съществуващата настилка е осъществено на 70 %, защото останалите 30 % са свързани с алеите, оставени за напредването на пешеходци и обезпечаване на достъп до комерсиалните обекти “ – изясни Ценков.

Демонтираните годни материали се складират в бившето военно отделение, където е обезпечена денонощна защита. Очакват се оферти от страна на кметовете и кметските наместници за осъществяване на действия по благоустрояване, където да бъдат употребявани мраморните плочи и другите непокътнати материали. Кметът добави, че работата по В и К е изпълнена на 100 % през първия стадий на плана. „ Това е и главната активност, тъй като ние сме поели отговорността по този план в централната градска част да бъдат възобновени и приведени в естествен тип подземните връзки, защото те бяха проблематични и по тази причина се получават и тези неравности на повърхността. Подмяната на водопровода, с разклоненията до всяка постройка е изпълнена “ – сподели Огнян Ценков.

Предстои да бъде осъществена парковата активност, която включва пейки, осветителни тела и часовникова кула на площад „ Европа “, стартира подготовката по озеленяването. Ценков увери, че там, където се е наложило да бъдат отстранени дървета поради слагане на новия тръбопровод, след това ще бъдат възобновени. В рамките на плана са заложени редица действия, свързани с озеленяване и съответно със засаждане на цветя и дървета. По напътствие на кмета на Общината, изпълнителят ще остави една дребна алея към постройката на Драматичния спектакъл, на която ще се извърши ремонт с отпуснатите от държавното управление 2 милиона лева Предстои да се съгласува тази част от фасадата на театъра да се ремонтира първа, с цел да може след това да се довърши работата по сектора от пешеходната зона. Видинският кмет посочи, че първият стадий от плана би трябвало да завърши до края на месец октомври тази година, а всички действия по контракта – до месец май 2019 година, с опция за удължение на периода при съществуване на форсмажорни условия. Очаква се новата настилка за централната пешеходна зона да дойде скоро – термолющен гранит, който ще дава отговор на всички условия за качество по българското законодателство. Гаранцията по плана за пешеходната зона е 5 години, а за водопроводната мрежа – 8. Кметът на Общината изрази своето задоволство от работата на общинските съветници и означи, че всички 24 оферти са признати. На съвещанието бе гласувано да бъдат оповестени за почетни жители петима души, двама от тях посмъртно – Видинския митрополит и Български екзарх Антим I - популярен свещеник и държавник и доктор Бърни Бончев - кмет на Видин в интервала 1934-1938 година, краевед и доктор, с голям принос за развиването на града. По предложение на кмета Огнян Ценков почетни жители на Видин и Общината стават чл.-кор. проф. д.т.н Христо Белоев – ректор на Русенския университет „ Ангел Кънчев ” и проф. д- р Велизара Пенчева - ръководител на Общото заседание на Русенския университет. С влиятелното звание ще бъде почетен и националният артист и солист на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав ” - Любен Захариев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР