Темата АЕЦ Белене отново е на дневен ред, но няма

...
Темата АЕЦ Белене отново е на дневен ред, но няма
Коментари Харесай

КОЙ ще плаща за АЕЦ Гробелене?

Темата АЕЦ " Белене " още веднъж е на дневен ред, само че няма и по какъв начин другояче – тъй като упорството да се осъществя този план, към който се въртят (само) корупционни схеми, от дълго време излиза отвън всякакво безсрамие!
Ако слушате енергийния министър Теменужка Петкова и не сте следили в елементи историята на плана (което е обикновено, тъй като той трансферира 35 години), може и да повярвате в светлото бъдеще на " Белене ". Затова ето няколко обстоятелството по сагата, на които и в този момент никой от ранга на Петкова и по-важно – особено Бойко Борисов, не изяснява.
1. Кога лъже Българска академия на науките? Когато написа в отчета за опцията да осъществяваме АЕЦ „ Белене “, че до 2040 година популацията на България няма да намалее по отношение на 2015 година или дори ще се усили с 300 000 души при висок стопански напредък (стр. 41), или когато държавното управление ОФИЦИАЛНО приема прогнозата на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките, че до 2040 година българското население ще намалее с 20-25%? В единия случай обаче Българска академия на науките взема пари от БЕХ да прави отчет, в другия прави прогноза отвън този отчет!!! За неразбралите какво е значимото в това явно разминаване – за какво ти е повече мощ, в случай че по-малко хора ще я използват?!
2. Има или няма заплаха с площадката? Петкова твърди, че четяла непрестанно документи с резултатите от инспекции на Българска академия на науките (тази същата Българска академия на науките от горната точка!!!) и нямало проблем. Не споделя обаче по кое време е направена последната инспекция! За разлика от нея, инж. Илчо Костов, който дълги години е шеф на площадката, съобщи преди две години, че още през 2005 година са открити пукнатини по цялата дебелина и дълбочина на реакторното поделение. И откакто " Атомстройекспорт " завоюва търга за доизграждане на АЕЦ " Белене “ и беше подписан анекс към съглашението с руснаците, поради който ни осъдиха да си купим два реактора за 620 млн. евро, " Атомстройекспорт " упорства да бъдат разрушени структурите с пукнатини – най-малко по този начин твърди Костов! Ако е правилно, с това руснаците в действителност нарушават изискванията на търга – щом го вършат, дали не е тъй като са доста наясно по какъв начин другояче ще стигнем до обстановката от Чернобил – not great, not terrible?! И най-важният въпрос – тези структури, за които приказва инж. Костов, разрушени ли са или не?!
3. " Предстоят забавни обединявания " – думи на Теменужка Петкова от утринното изявление за bTV. Ето едно забавно за мен обединяване – въпреки Петкова да не разяснява, тъкмо 15-20 минутки търсене в интернет са задоволителни да се види по какъв начин две компании, явно свързани с Христо Ковачки, желаят да влязат в плана. Едната желае да е стратегически вложител, а другата – миноритарен акционер, с контракт за покупка на ток от АЕЦ „ Белене “! А Петкова категорично сподели, че в този момент страната ще договаря единствено с претендентите за стратегически вложители – за всякакво друго предпочитание на който и да е да влезе в АЕЦ " Белене ", претендентът ще договаря с определения статегически инвеститор/стратегически вложители. Ето значи едно забавно хипотетично обединяване – Ковачки става стратегически вложител и се договоря със себе си на каква цена да купува ток от " Белене ". После токът го продава – какъв брой ли ще коства... При това явно обединяване, не дръзвам дори да си помисля за нетолкова явни и какъв брой ще ни излязат!
4. Също доста забавно е по какъв начин Петкова все повтаря, че оттук-нататък т.е. от третия милиард в левове българските данъкоплатци няма да дадат и лев повече за " Белене " ... ОБАЧЕ решението дали по този начин да си остане е на Народното събрание. А на нашия парламент КОЙ му споделя да взема решения?!
Изобщо няма да разясня обстоятелството, че този план го пазят хора като Румен Петков и е извънредно време най-малко малко да помним кой е той и какво значи, когато пази нещо. Но ще прибавя едно – в случай че обстановката стане not great, not terrible, на такива като Бойко Борисов и подопечните му няма да им търсим отговорност, тъй като при разграждането атомите не търсят отговорност от други атоми. Да не не помнят господин Борисов и хитреците към него, че България не е Русия – много по-малка е, с цел да се отърве който и да е от нуклеарна злополука!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР