Тема с продължение. В пъти по-малко средства от нужните, отпуска

...
Тема с продължение. В пъти по-малко средства от нужните, отпуска
Коментари Харесай

Импланти за сметка на пациента

Тема с продължение. В пъти по-малко средства от нужните, отпуска Здравната каса на пациентите, които би трябвало да сменят става. Необходима е фрапантна смяна, считат от ортопедичната и травматологична организация.

В момента за тазобедрена става, да вземем за пример, Касата покрива сред 970 и 1435 лева, съгласно типа на здравното произведение. В същото време, действителната й стойност варира сред 3000 и 6000.

А броят на хората, които се нуждаят от някакъв тип здравно произведение, пораства.

През 2022-ра медицински произведения са сложени на 66 хиляди души. Отпуснатите средства са за над 121 милиона лв..

Такива импланти са нужни освен в ортопедията, а и в онкологията, кардиологията, неврохирургията.

В началото на юни ви разказахме за 72-годишният Георги - който се нуждаеше от промяна на става. И проходи още веднъж благодарение на донори.

„ Направо бях долу на земята. Нямах вяра за живот “, сподели Георги.

Александър Бьомер е бил единствено на 20 години, когато му разкрили израстък в коляното и му ампутирали крайници

В тази обстановка са доста пациенти.

„ Доплащането е съвсем при всички случаи. Това обаче не означа, че няма стави без доплащане или с минимално доплащане. Това е работа на хирурга да изясни диапазоните “, сподели доктор Николай Димитров.

Проблем са и протезите, които се изготвят самостоятелно за всеки пациент. Често те се употребяват при онкозаболявания на костите.

„ При деца до 18 година касата безотказно покрива импланта. При пациентите над 18 обаче не е по този начин. Затруднения сигурно изпитват “, сподели доктор Кирчо Патриков.

Ортопедичната асоциация неведнъж е повдигала въпроса. Последно - с писмо до касата предишния декември.

„ В България за 20 години, откогато съществува НЗОК, смяна в реимбурсацията в протезирането на стави няма. От друга страна, има нови импланти, които се появиха последните години - те са доста по-качествени, само че за жалост доста по-скъпи. 0415 За страдание има пациенти, които се отхвърлят, заради това, че  доплащането не е високо “, сподели проф. Деян Енчев от БОТА.

Историята на Маргарита Грачева въодушевява както жертвите на домашно принуждение, по този начин и хората, които се постанова да живеят с тежка физическа контузия

От касата обявиха, че се работи по удължителен бюджет. Дали в него ще има повече пари за медицински произведения ще стане ясно, откакто Народното събрание го утвърди. Но не разясниха какви са опциите за смяна. А такава е нужна, споделят здравни специалисти.

„ Тук би трябвало да има метод за оценка на разходоефективност за здравното произведение, и на тази база да бъде оценена, а не на база на най-ниска цена  тъй като сега политиката е за възнаграждение на най-ниска цена в дадена група “, сподели Аркади Шарков, стопански консултант в Министерство на здравеопазването.

На европейско равнище се обмисля  смяна в метода на ценообразуване на медицинските произведения -  у нас касата да дефинира цената, която покрива, на база на най-ниската цена в други европейски страни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР